‘Swarm’: Elke gelijkenis met Beyoncé is geheel opzettelijk, maar er zitten nog veel meer verrassingen en dubbele bodems in ‘Swarm’

Wie Billie Eilish dit weekend moet missen op Pukkelpop kan Swarm (Prime Video) opzetten om de jonge popster toch nog aan het werk te zien. Eilish maakte dit voorjaar immers haar acteerdebuut in die serie, en ze deed dat verdomd goed. Maar er zijn nog wel wat redenen te bedenken waarom we deze serie aanraden.

Score: 7/10

Swarm draait rond Dre (Dominique Fishback) en haar zus en beste vriendin Marissa (Chloe Bailey) die beide superfan zijn van de popster Ni’Jah (Nirine S. Brown). Met de jaren blijkt Marissa het fan-zijn van Ni’Jah wat ontgroeit te zijn, maar voor Dre blijft de zangeres alles: ze is een godin, een onbereikbaar ideaal, een zuster van een andere planeet. Dre is niet de enige die er zo over denkt: de superfans van Ni’Jah verzamelen op het internet in The Hive, een groep waarin fans naar eigen zeggen de bescherming over al wie zich negatief uitlaat over hun idool op zich neemt.

Dre stopt zich in de schulden om concerttickets te kopen voor haar en haar zus ($1.800 dollar per ticket!), maar wanneer ze er onverwacht alleen voor komt te staan, raakt Dre helemaal in de ban van de online community. Voortaan heeft haar leven nog maar één doel: haar steentje bijdragen om voor Ni’jah de wereld een betere plek te maken.

Donald Glover

Onlangs tipten we I’m A Virgo nog, ook een reeks van Prime Video. Swarm bevindt zich in dezelfde categorie: dit is zeker geen vanzelfsprekende televisie, maar wel een reeks die je gaandeweg in zijn ban krijgt. Brein achter de reeks is Donald Glover, die in een eerder leven deel uitmaakte van de cast van de sitcom Community (te vinden op Netflix), in een tweede leven aan de kost kwam op het podium als Childish Gambino, maar die in televisiekringen vooral bekend is als bedenker, schrijver, regisseur, acteur en producer van de succesreeks Atlanta, die volledig te bekijken is op Disney+. Hij ging samenzitten met Janine Nabers, die ook al schreef voor Atlanta, en zodoende kwamen de twee tot Swarm.

Wie aan Beyoncé moet denken tijdens het kijken: de gelijkenis is geheel opzettelijk. Niet voor niets wordt aan het begin van elke aflevering gezegd dat elke gelijkenis met bestaande personen niet toevallig is. Zelfs de “swarm” en het gezoem van de bijen refereert aan Queen B, de bijnaam van Beyoncé, en de BeyHive, zoals de fans van de zangeres zich noemen. Er is dan ook weinig toevallig in deze reeks en verschillende van de gebeurtenissen die doorheen de verschillende afleveringen aan bod komen – zoals het bijtincident – vinden hun basis in het leven van Beyoncé.

© Prime Video

Maar meer dan om Ni’Jah gaat de reeks om Dre, en het is de vertolking van Dominique Fishback die dat donkere personage tot leven brengt. Zonder al te veel te verklappen kunnen we wel zeggen dat Dre afdwaalt in een donkere negatieve spiraal. Na het verlies van haar zus komt ze op straat te staan en vindt ze er niets beter op dan haar geld te verdienen in een gruizige stripbar, dansend op muziek van Ni’Jah uiteraard. Doorheen de verschillende afleveringen zien we Dre verhuizen van de ene staat naar de andere, met telkens een nieuwe naam en achtergrond. En aan iedereen die ze tegenkomt stelt ze dezelfde vraag: “Wie is je favoriete artiest?”

Dre is een moeilijk te doorgronden personage, tot in E06 alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Daar zegt iemand: Dre was eenzaam en wilde altijd al dolgraag ergens bij horen. En plots begrijpen we waarom ze doet wat ze doet.

Paris Jackson

Er zit een element van rouw in Swarm, maar meer nog draait de reeks om fandom en om die momenten waarin bewondering verandert in blinde obsessie. Uiteraard is het hier allemaal wat dik aangezet, maar de gevaren van obsessie worden – zeker in een tijd als deze waarin alles online gebeurt – zeker voelbaar gemaakt. Alice, het doelwit van The Hive in E03, is zeker niet de eerste die haar adres en foto’s van haar huis online ziet verschijnen. Menig popster heeft al te maken gehad met een stalker en de dood van John Lennon is maar één voorbeeld van hoe ver fans soms durven gaan om de aandacht van hun idool te trekken.

© Prime Video

Swarm blijkt een kweekvijver voor jong talent en is een serie vol verrassingen. Zo zien we Paris Jackson niet alleen voor het eerst goed acteren, ze refereert ook aan haar vader wanneer ze zichzelf “zwart” noemt en uitlegt dat haar vader “half zwart” was, een uitspraak die ze ooit echt deed.

Van Chloe Bailey wisten we sinds Grown-ish (Disney+) al dat ze kon acteren, maar ook haar aanwezigheid is niet toevallig. Chloe Bailey begon haar muzikale carrière samen met haar zus Halle door een cover van Pretty Hurts op YouTube te plaatsen, een nummer van Beyoncé. Die zag de video, was onder de indruk en bood de zussen een platencontract aan. Parkwood Records is nog steeds het label van zowel Beyoncé zelf, als van de zussen.

Billie Eilish

Heel wat verrassingen en dubbele bodems dus in Swarm, maar het is Billie Eilish die hier de monden doet openvallen. Zij speelt een fantastische rol als de leider van een spirituele groep vrouwen in de beste aflevering (E04) van de zeven en bewijst dat ze niet alleen songs kan schrijven en zingen, maar dat ze ook nog een stevig stukje kan acteren. Hier willen we graag meer van zien.

In de writer’s room, achter de schermen, was presidentsdochter Malia Obama dan weer één van de staff writers in wat haar eerste televisie-ervaring was.

© Prime Video

Swarm is een gekke, maar intelligente serie die je aflevering per aflevering meer in zijn greep neemt en wij zijn blij dat daar toch ook wat erkenning bij de Emmy Awards tegenover staat. De Emmy Academy kreeg dit jaar het terechte verwijt dat ze steeds opnieuw hetzelfde dozijn series nomineert en dat heel wat series die ook nominaties verdienen gewoon over het hoofd worden gezien. Het overaanbod en het feit dat niemand alles kan zien wat er gemaakt wordt, zal daarbij zeker meespelen. Dat een kleine weerbarstige serie als Swarm in die omstandigheden toch nog drie nominaties heeft kunnen scoren – waaronder een nominatie voor Dominique Fishback als actrice in een limited series – mag een klein mirakel heten.

De Emmy Academy heeft Swarm opgemerkt, nu de rest van de wereld nog. Al was het maar om te zien dat Billie Eilish wel degelijk kan acteren.

Alle zeven afleveringen van Swarm zijn te bekijken via Prime Video.

Meer
Lees meer...