Populaire, maar controversiële talkshowhost Jerry Springer (79) overleden

De bekende Amerikaanse talkshowhost en voormalig burgemeester van Cincinnati Jerry Springer is in de Verenigde Staten overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. Jerry Springer werd 79 jaar.

Hoewel Jerry Springer vooral bekend is van televisie begon hij zijn carrière eigenlijk in de politiek. Eerst werkte hij als campagneadviseur bij Robert F. ‘Bobby’ Kennedy, tot die in aanloop naar de verkiezingen werd vermoord. In 1971 werd hij verkozen als Democraat in de Cincinnati City Council, tot hij in 1974 moest opstappen nadat bekend was geraakt dat hij een sekswerker had bezocht. Springer bekende dat meteen en zou een jaar later overtuigend zijn zetel terugwinnen. In 1977 werd bij door de stadsraad zelfs voor één jaar als burgemeester aangeduid. Daarna zou hij nog zonder succes proberen gouverneur van Ohio worden en zelfs even overwegen om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.

The Jerry Springer Show

Het programma Jerry Springer, ook wel The Jerry Springer Show genoemd, begon in 1991 als een politiek georiënteerde talkshow. In 1994 besloten Springer en zijn producer echter om de show te herwerken om hogere kijkcijfers te hebben, iets wat zeer goed zou lukken.

The Jerry Springer Show zou zich vanaf dan meer focussen op sensatie. Gasten waren vaak alledaagse mensen die op televisie geconfronteerd werden met iets omstreden van henzelf, vrienden, een geliefde of een familielid. Zo waren er vaak spectaculaire gasten, controversiële thema’s en zelfs vechtpartijen in de studio. Meer dan eens werd er met stoelen gegooid. Vaak scandeerde het publiek “Jerry, Jerry, Jerry” tijdens de meest sensationele momenten. De show zou uiteindelijk 27 jaar lopen en zeker in de jaren ’90 was het een van de populairste daytime talkshows. Het klopte qua kijkcijfers zelfs regelmatig de talkshow van Oprah Winfrey.

Andere programma’s

Tussen 2019 en 2022 presenteerde Jerry Springer met Judge Jerry opnieuw een iets serieuzer programma. Daarin kon hij ook goed zijn opleiding rechten gebruiken. Hij zou ook twee seizoenen lang America’s Got Talent presenteren. Daarnaast deed Jerry Springer ook heel was gastpresentaties. Zijn laatste televisieoptreden was vorig jaar in The Masked Singer, waarin hij in een van de pakken zat verscholen.

Volgens zijn familie is Jerry Springer vredig gestorven in zijn huis in Chicago. Hij zou volgens Amerikaanse media sinds enige tijd pancreaskanker gehad hebben.

Meer
Lees meer...