“Op kantoor of de deur”: Tesla-werknemers keren terug naar kantoor, maar er is niet genoeg ruimte om hen op te vangen

Na dreigementen met ontslag voor ieder die thuis wil blijven werken, trekken Tesla-werknemers weer naar kantoor. Maar de elektrische autobouwer lijkt overweldigd: er zijn niet genoeg tafels, niet genoeg parkeerruimte en de wifiverbinding is overbelast.

“Het is te doen op kantoor of de deur is daar”, verkondigde Tesla-CEO Elon Musk onlangs nog voor al zijn telewerkers die volgens hem iets te comfortabel werken van thuis uit. Hij dreigde werknemers te ontslaan als ze niet minstens 40 uur per week op kantoor doorbrachten. Ook voor werknemers van Twitter, een bedrijf dat Musk aan het kopen is, gaf de techmiljardair een krachtig signaal: “Je zou daklozen in dat kantoor moeten zetten, want er is daar niemand.”

Als gevolg keerden Tesla-werknemers de afgelopen weken massaal terug naar kantoor op de Fremont-site in Californië. Dat ging echter niet zoals gepland. Ten eerste was het moeilijk parkeren door een gebrek aan parkeerplaatsen. Dan was er nog een probleem met de kantoorruimten zelf: werknemers konden vaak geen plaats vinden om te werken omdat het er te druk was. Daardoor werd aan sommigen gevraagd om toch vanuit thuis te werken. Tot slot vormde de wifiverbinding ook een probleem, weet The Verge. Een ironisch feit, aangezien Musk ook de baas is van Starlink, een internetprovider via satellieten.

Personeel verdubbeld sinds 2019

De vraag is of Musk zijn aantal werknemers en kantoorcapaciteit verkeerd heeft ingeschat? Daar lijkt het in ieder geval op. Sinds 2019 is het aantal werknemers van de autobouwer verdubbeld. Tussen 2019 en nu zijn er ook meer dan twee pandemiejaren verstreken. Die maakten telewerken noodzakelijk. Het lijkt er op dat de kantoorruimten niet worden opgeschaald voor de nieuwe werknemers. De afgelopen twee jaar zouden enkele kantoren ook omgebouwd zijn om andere taken te vervullen.

Wellicht zal dit probleem alleen maar erger worden. Musk heeft namelijk aangekondigd dat het totale aantal werknemers binnen een jaar nog hoger zal liggen dan nu, tot ongeveer zo’n 100.000 man. Maar voor het zover is, zullen er nog ontslagen vallen. Musk wilde namelijk 10 procent van zijn werknemers laten gaan vanwege een “super slecht gevoel over de economie”. Inmiddels heeft hij zijn bedoelingen deels bijgesteld. “Maar” zo’n 3 tot 3,5 procent van het personeelsbestand zal zijn ontslag krijgen.

(jvdh)

Meer
Lees meer...