‘The Great Gatsby’ en andere werken uit 1925 behoren nu tot het publiek domein

Op 1 januari van een nieuw jaar vervalt altijd het auteursrecht op allerlei werken. En da’s ook gisteren gebeurd. In de Verenigde Staten is zo de klassieker The Great Gatsby publiek domein geworden. Dat wil zeggen dat iedereen het boek nu kan herwerken zonder problemen te krijgen met de nabestaanden van F. Scott Fitzgerald.

Een nieuw jaar betekent ook een nieuw begin. En dat kan je op heel veel manieren interpreteren. Het houdt bijvoorbeeld in dat het auteursrecht op heel wat boeken, films en muziek wegvalt. Daardoor zijn die werken niet langer beschermd tegen herwerkingen of reproducties.

The Great Gatsby en meer

Het wegvallen van auteursrechten houdt ook in dat een nieuwe versie van een bestaand werk verkocht kan worden aan een lagere prijs. Die versie kan zelfs volledig gratis via het internet beschikbaar gemaakt worden. Eén van de boeken uit 1925 waarvan het copyright vervalt, is een klassieker.

Het gaat om The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Dat boek kan nu zonder problemen gebruikt worden. Het is dan ook geen verrassing dat de Amerikaan Michael Farris Smith tot begin 2021 gewacht heeft om z’n prequel Nick, a Great Gatsby op de wereld losgelaten.

(De verfilming van The Great Gatsby uit 2013 is terug te vinden op Netflix.)

Andere boeken die sinds gisteren tot het publiek domein behoren, zijn deze:

  • Virginia Woolf – Mrs. Dalloway
  • Ernest Hemingway – In Our Time
  • Agatha Christie – The Secret of Chimneys
  • Sinclair Lewis – Arrowsmith
  • Franz Kafka – The Trial (Het Proces)
  • Theodore Dreiser – An American Tragedy
  • Edith Wharton – The Writing of Fiction
  • Aldous Huxley – Those Barren Leaves

Films en muziek

Ook van verschillende films zijn de auteursrechten vervallen. Het gaat om onder andere The Freshman met Harold Lloyd en Go West met Buster Keaton. Maar ook muziek blijft niet levenslang beschermd. Zo behoort heel wat muziek van de legendarische blueszangeres Ma Rainey nu tot het publiek domein.

Dat die zangeres een legende is, blijkt uit de film die Netflix onlangs op de wereld heeft losgelaten. In Ma Rainey’s Black Bottom zien we Oscarwinnares Viola Davis aan het werk als Ma Rainey (die eigenlijk Gertrude Pridgett heet). Naast haar zien we de betreurde Chadwick Boseman.

Meer
Lees meer...