Deze acteur zag rol in romcom ‘The Holiday’ aan zich voorbijgaan door “slecht Brits accent”

Op dit moment zijn twee van de meest besproken films van dit jaar te zien in de bioscoop. Aan de ene kant is er Barbie van regisseur Greta Gerwig, maar ook het duistere Oppenheimer van Christopher Nolan is sinds vandaag te zien. In die tweede film speelt ook acteur Robert Downey Jr. mee en die vertelde laatst dat hij een wel heel populaire rol moest laten schieten omdat zijn Brits accent niet goed genoeg was.

Britse acteurs lijken geen problemen te hebben met een Amerikaans accent, denk aan Tom Holland in Spider-Man of Millie Bobby Brown in Stranger Things, maar omgekeerd lijkt dat wel het geval. Zo was er veel te doen om het accent van acteur Matt Damon in The Last Duel en kon ook Russell Crowe in Robin Hood niet overtuigen.

In de film The Holiday uit 2006 kregen we ook bijna zo’n slecht accent te horen. Daarvoor was acteur Robert Downey Jr. namelijk in de running om de rol van een alleenstaande Britse vader te spelen. Uiteindelijk ging die rol naar Jude Law. Dat kwam mede door actrice Kate Winslet die het accent van Robert Downey Jr. echt verschrikkelijk vond.

The Holiday

Wie aan romcoms denkt, denkt vroeg of laat zonder twijfel aan The Holiday. De film gaat over Iris Simpkins (Kate Winslet) en Amanda Woods (Cameron Diaz). Zij leven een heel verschillend leven op heel verschillende plaatsen. Iris is zo een columniste voor The Daily Telegraph in Londen, terwijl Amanda werkt als producer van filmtrailers in Los Angeles. Maar allebei hebben ze door een recente (of iets minder recente) liefdesbreuk, nood aan een vakantie.

De twee vinden elkaar online en besluiten om voor twee weken van huis te ruilen. Daar maken ze kennis met de mannen in het leven van de ander. Iris leert zo Miles (Jack Black) kennen, terwijl Amanda een aangename kennismaking heeft met Graham (Jude Law), de broer van Iris. The Holiday werd een enorm succes en is nog steeds een van de grootste klassiekers rond Kerstmis.

Geen Robert Downey Jr.

Hoewel acteur Jude Law ondertussen dus in het netvlies staat gebrand als Graham, ging die rol toch bijna naar acteur Robert Downey Jr.. In The Howards Stern Show vertelde de acteur dat zijn auditie niet van een leien dakje liep. “Ik was er samen met Jimmy (Fallon, red.), want hij ging auditie doen voor de rol die Jack Black later zou krijgen. Uiteindelijk wisten we allebei dat we niet gecast zouden worden, maar toch werden we vervangers.”

Die status zorgde ervoor dat de acteur lezingen mocht meevolgen. “Tijdens die lezingen vertelde Kate Winslet mij dat m’n Brits accent het ergste was wat ze ooit al had gehoord. Daarna kwam regisseur Nancy Meyers naar me toe om te zeggen dat ik misschien toch niet bij de film paste.” Uiteindelijk ging de rol dus wel gewoon naar Jude Law en kreeg Robert Downey Jr. een dik jaar later de rol van Iron Man aangeboden.

Meer
Lees meer...