‘The Mandalorian’ ontslaat Gina Carano (Cara Dune) na ophef over post op Instagram

Gina Carano zal niet terugkeren voor het derde seizoen van The Mandalorian. Dat heeft Lucasfilm bekendgemaakt in een statement. Aanleiding voor het ontslag is een post op Instagram waarin Carano zei dat Republikein zijn vandaag de dag hetzelfde is als Jood zijn tijdens de Holocaust.

“Gina Carano is momenteel niet in dienst bij Lucasfilm en er zijn geen plannen voor haar in de toekomst”, zei een woordvoerder van Lucasfilm in een verklaring. “Haar posts op sociale media waarin ze mensen kleineert op basis van hun culturele en religieuze identiteit zijn weerzinwekkend en onaanvaardbaar.”

Aanleiding voor de verklaring was een bizarre post van Gina Carano op Instagram. Daarin vergeleek ze nu Republikein zijn met Jood zijn tijdens de Holocaust. De actrice verwijderde die post snel, maar op andere sociale media werden printscreens meteen gedeeld. Kort daarna was de hashtag #FireGinaCarano trending.

The Mandalorian

De reactie van Lucasfilm liet dan ook niet lang op zich wachten. Zij zijn producent van alles wat met Star Wars te maken heeft en dus ook van de Disney+-reeks The Mandalorian. Daarin is Gina Carano sinds halverwege het eerste seizoen te zien als voormalig Rebel Alliance-soldaat Cara Dune. Voor veel kijkers is ze een van de favoriete personages.

Eerdere incidenten

Toch is de rol van Gina Carano in The Mandalorian al langer omstreden. Het is namelijk niet de eerste keer dat ze controversiële uitspraken doet op sociale media. De ophef begon toen ze begin 2020 weigerde haar steun uit te spreken voor Black Lives Matter.

In september kreeg Gina Carano opnieuw kritiek toen activisten haar vroegen om haar pronouns in haar Twitter-bio te zetten. De actrice reageerde door Beep/bop/boop toe te voegen aan haar profiel. Later kwam ze daarop terug en zei ze dat ze dankzij de uitleg van Pedro Pascal, haar collega bij The Mandalorian, het belang van pronouns inzag.

De voorbije maanden spotte Carano ook met het dragen van mondmaskers in de strijd tegen het coronavirus. Ze suggereerde op Twitter ook dat er tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezing massaal fraude is geplaagd.

Spin-off gecanceld

Volgens de website The Hollywood Report wil Lucasfilm dan ook al langer de banden met Gina Carano verbreken. “Ze zijn al twee maanden op zoek naar een reden om haar te ontslaan, en vandaag was de druppel”, zegt een anonieme bron daar.

Eerder zou Lucasfilm ook al een spin-off rond haar personage Cara Dune hebben gecanceld. Toen Disney+ in december een lange lijst spin-offs bekendmaakte, was er dan ook geen spoor van zo’n reeks.

Meer
Lees meer...