TikTok-challenge veroorzaakt diefstalgolf wagens Kia en Hyundai

Hoewel de meeste TikTok-hypes onschuldig zijn en vooral te maken hebben met life hacks of virale dansjes, is de nieuwste dat absoluut niet. Het gaat namelijk om de zogenaamde Kia Challenge waarbij jongeren elkaar aansporen om wagens van het Zuid-Koreaanse merk Kia te stelen.

In de Verenigde Staten worden de laatste weken opvallend veel wagens van het merk Kia gestolen. De reden daarvoor is niet dat de wagens bijzonder gegeerd zijn. Het gaat namelijk om een challenge op TikTok.

Kia Challenge

De Kia Challenge vindt z’n oorsprong in een video van TikTokker @robbierayyy. In de video tonen twee mannen hoe je een wagen van Kia kan starten met een simpele USB-kabel. De video inspireerde andere TikTokkers om te testen of dat hen ook lukt. Daarbij ontdekten anderen dat de truc ook werkt op wagens van Hyundai. Door de populariteit van de video’s zijn er nu meer inbraken in wagens van Kia en Hyundai. In sommige steden gaat het zelfs om bendes die zichzelf “The Kia Boyz” noemen. Vaak worden de ramen van de wagens ingeslagen en blijft de wagen vervolgens vernield achter omdat de truc niet werkt.

Alissa Smart werd het slachtoffer van zo’n inbraak en deed haar verhaal bij Fox 59. Ze vertelde hoe de ramen van haar wagen werden ingeslagen en alle kostbare bezittingen uit haar wagen werden gestolen. Haar nichtje merkte op dat er ingebroken werd in de wagen, waarna de criminelen het op een lopen zetten. Smart vertelde dat het leek alsof het ging om tieners die volgens haar geïnspireerd werden door de video’s op TikTok. “Deze trend is walgelijk. Ik begrijp niet waarom mensen denken dat het oké is om criminele daden online te posten, laat staan ze te imiteren.”

Reactie Kia, Hyundai en TikTok

Op sociale media raden mensen eigenaars van wagens van Kia of Hyundai aan om een stuurslot te kopen. Daarnaast vragen ze ook aan de twee merken om een compensatie te regelen voor hun klanten. Zowel Kia als Hyundai lieten eerder al weten dat hun nieuwe modellen beter beveiligd zullen zijn tegen diefstal, maar er is voorlopig nog geen oplossing voor de wagens die al verkocht zijn.

TikTok reageerde nog niet op de challenge. Veel mensen vinden het daarbij niet kunnen dat TikTok het toelaat om dit soort video’s op grote schaal te verspreiden. Er wordt wel opgeroepen om video’s waarop diefstallen te zien zijn te rapporteren via de app.

Meer
Lees meer...