TikTok haalt nieuwe CEO bij Disney: dit staat hem te wachten

Kevin Mayer verlaat The Walt Disney Company om CEO te worden van de populaire videoapplicatie TikTok. Mayer wordt ook COO van ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok. Bij Disney was hij verantwoordelijk voor de lancering van de streamingdienst Disney+. Ook bij TikTok wacht hem een heel zware uitdaging.

8AM Tech

In het nieuws: De populaire app TikTok heeft met Kevin Mayer een heel grote naam binnengehaald als nieuwe CEO. De Amerikaan stapte maandag op bij Disney waar hij aan het hoofd stond van de afdeling Direct-to-Consumer and International. Op 1 juni begint hij bij TikTok als chief executive officer (CEO) en wordt hij eveneens chief operating officer (COO) van ByteDance, het moederbedrijf van TikTok.

  • “Kevin heeft in de loop der jaren een gigantische impact gehad op ons bedrijf, meest recent nog als hoofd van onze Direct-to-Consumer-activiteiten”, spaart Disney-CEO Bob Chapek zijn lof niet. “Hij heeft fantastisch werk verricht in het samenbrengen van de creatieve en technische middelen die nodig waren voor de succesvolle wereldwijde lancering van Disney+.”
  • “Ik ben heel erg blij dat ik de kans krijg om deel uit te maken van het geweldige team van ByteDance”, zegt Kevin Mayer over zijn nieuwe functie. “Net als iedereen ben ik onder de indruk van wat TikTok heeft uitgebouwd en ik ben blij om het de volgende fase in te leiden.”
  • Kevin Mayer wordt volgens het persbericht van ByteDance verantwoordelijk voor een heel ruim takenpakket.
    • Bij ByteDance moet hij “de wereldwijde ontwikkeling aansturen”. Daarnaast moet hij toezicht houden op, onder andere, de sales, marketing, beveiliging en juridische zaken. Hij zal er “muziek, games en opkomende bedrijfstakken” leiden.
    • Bij TikTok moet hij helpen de wereldwijde community van “creators, users and brands” verder te doen groeien.

Wie is Kevin Mayer?

  • Kevin Mayer is een 58-jarige Amerikaan.
  • In 1993 begon hij te werken bij The Walt Disney Company. Hij was er verantwoordelijk voor de strategie en ontwikkeling van Disney’s interactieve internet- en televisiebedrijven wereldwijd. Later werd hij gepromoveerd tot hoofd van de Disney Internet groep als Executive Vice President.
  • In 2000 verliet hij tijdelijk Disney en ging hij kortstondig bij enkele andere bedrijven werken. Zo was hij even CEO van Playboy.com, CEO van Clear Channel Interactive en partner bij L.E.K. Consulting.
  • Mayer keer in 2005 terug bij Disney als Chief Strategy Officer. In die functie was hij betrokken bij de belangrijke overnames van onder andere Pixar, Marvel, Lucasfilm en 21st Century Fox.
  • Sinds 2018 was hij er verantwoordelijk voor alles wat met streaming te maken heeft. In die functie zorgde hij voor de succesvolle lancering van ESPN+ en Disney+ en de integratie van Hulu.
  • Dat indrukwekkende palmares maakte hem de topfavoriet om de nieuwe CEO te worden van Disney toen Bob Iger in februari van dit jaar zijn vertrek aankondigde. Uiteindelijk koos Disney voor Bob Chapek, tot dan de verantwoordelijke voor de Disney-parken en -merchandise.

Wat staat hem te wachten bij TikTok? Ondanks zijn mooie adelbrieven wacht er Kevin Mayer bij ByteDance en TikTok een enorme uitdaging. De videoapplicatie kende de laatste tijd een gigantische groei, maar dat gaat uiteraard gepaard met heel wat problemen.

  • De grootste reden waarom Mayer aangetrokken is door TikTok is zonder enige twijfel zijn ervaring met het opstarten van een succesvolle streamingdienst. Alles wijst er dan ook op dat de videoapplicatie zich in de toekomst steeds meer zal richten op eigen content. Op die manier zullen ze dus de concurrentie willen aangaan met YouTube en misschien zelfs Netflix en Disney+.
  • Een andere grote uitdaging voor de nieuwe CEO is om TikTok meer geloofwaardigheid te geven in de Verenigde Staten. De Chinese app sukkelt van het ene hackschandaal in het andere privacyschandaal, en komt zo dus op de radar van Amerikaanse Congress.
    • Volledig uit de gratie raken van Amerikaanse autoriteiten zou een ramp zijn voor de app. Nochtans is dat helemaal niet zo’n onrealistisch scenario als je kijkt naar Huawei. Dat Chinese technologiebedrijf moest de Amerikaanse markt volledig opgeven nadat president Donald Trump hen op de zwarte lijst heeft gezet vorig jaar.
    • Het Congress riep TikTok recent nog op het matje om verklaringen te komen afleggen, zoals ze dat eerder ook al deden met Mark Zuckerberg van Facebook. De kans is groot dat zo’n overhoring Kevin Mayer binnenkort ook staat te wachten. Zijn ervaring als goede onderhandelaar en zijn contacten in de politiek zullen hem daarbij zeker van pas komen.
    • Mayer is overigens helemaal niet de eerste Amerikaan die aangetrokken wordt door TikTok. Het bedrijf ziet in de VS duidelijk een enorme groeimarkt en wil deze tak van het bedrijf dan ook laten aansturen door een apart team. Voor Amerikaanse gebruikers zullen dan ook strengere privacy- en veiligheidsmaatregelen gelden dan voor Chinese gebruikers.
  • Tot slot zal Kevin Mayer ook het businessmodel van TikTok moeten proberen verbeteren. Ondanks steeds meer gebruikers buiten China, haalt het bedrijf nog altijd bijna al zijn inkomsten uit dat land.
    • Momenteel verdient TikTok bijna uitsluitend geld via advertenties. Analisten wijzen erop dat die branche niet direct de specialiteit is van Mayer. Zijn aanstelling zou er dan ook kunnen op wijzen dat de app andere bronnen van inkomsten wil testen.
8AM Tech
Meer
Lees meer...