Left Right
scrollTop top

Kinderrechtenorganisaties dienen klacht in tegen TikTok: “Privacybeloftes verbroken”


TikTok privacy kinderen
© TikTok

Twintig kinder -en consumentenorganisaties slaan de handen in elkaar om een vuist te maken tegen de populaire app TikTok. Die zou de privacybeloftes voor zijn minderjarige gebruikers geschonden hebben. De coalitie van organisaties heeft daarom een klacht ingediend bij de Amerikaanse consumentenorganisatie FTC.

TikTok kwam begin 2019 een schikking van 5,7 miljoen dollar (bijna 5,3 miljoen euro) overeen met de FTC. Volgens de consumentenorganisatie “verkreeg TikTok op een illegale manier persoonlijke informatie van kinderen”.

(Christian van De Mol maakt hilarische filmpjes op TikTok.)

Naast die schikking moet TikTok van de FTC en het Amerikaanse gerecht een aantal wijzigingen doorvoeren in de app. Zo beloofde TikTok om ouders om toestemming te vragen voordat de persoonlijke informatie van hun kinderen werd verzameld. Bovendien zou TikTok persoonlijke informatie en video’s van kinderen jonger dan dertien jaar verwijderen.

De twintig kinder -en consumentenorganisaties stellen dat TikTok zich niet aan deze beloftes gehouden heeft. Zo zouden er nog steeds video’s van erg jonge gebruikers online staan op TikTok. Daarnaast is het bijzonder gemakkelijk voor kinderen onder de dertien jaar om toch een TikTok-account aan te maken door een neppe geboortedatum op te geven.

(Deze High School Musical-blunder gaat viraal op TikTok.)

Protocollaire reactie

TikTok

Een TikTok-woordvoerder reageert in een officiële verklaring op de kwestie: “We nemen privacy serieus en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat TikTok een veilige en leuke community blijft voor onze gebruikers.”

Ook de Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) startte vorige week een onderzoek naar TikTok. Onze noorderburen zullen nagaan of de privacy van Nederlandse kinderen voldoende gerespecteerd wordt in TikTok. De eerste resultaten worden later dit jaar verwacht.

(Hackers plaatsen valse coronavideo’s op TikTok-profielen.)

Meer dan 2 miljard gebruikers

Pixabay

Begin deze maand raakte bekend dat TikTok in totaal 2 miljard keer gedownload is. Dat meldde het onderzoeksbureau Sensor Tower. Enkel Facebook, Instagram en WhatsApp wisten de mijlpaal van 2 miljard downloads al te halen. YouTube en Gmail, beiden van Google, hebben wereldwijd 5 miljard gebruikers. Deze apps worden echter op voorhand op Android-smartphones geïnstalleerd.

Amper 5 maanden geleden stond de teller van het aantal TikTok-downloads op nog maar 1,5 miljard. Heel wat experts menen dat de massale verveling door de coronacrisis en de bijhorende lockdowns de oorzaak is van de vele downloads op korte tijd.

(Nieuwste TikTok-challenge toont de superschattige reactie van baby’s op borsten.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  114.677.742
 • Aantal
  doden
  2.547.184
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  774.344
 • Aantal
  doden
  22.141