Coronavirus: cijfers blijven dalen, “vooral langdurig contact risicovol”

De afgelopen 24 uur zijn 70 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Er werden opnieuw 82 overlijdens gerapporteerd en 202 nieuwe besmettingen. Daarnaast liggen op de afdelingen intensieve zorgen nog 420 coronapatiënten van wie er 260 kunstmatig beademd moeten worden. Het crisiscentrum benadrukt nog eens dat het belangrijk is om niet met je handen aan je gezicht te komen als je met anderen in contact bent geweest.

Sinds gisteren zijn er 70 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal nieuwe hospitalisaties blijft dalen met 8 procent per dag. Sinds gisteren mochten ook 205 genezen coronapatiënten het ziekenhuis verlaten. Op de afdelingen intensieve zorgen is er momenteel sprake van een afname met 5 procent per dag.

Daarnaast overleden sinds gisteren 82 mensen door het coronavirus. Bij deze cijfers is er sprake van een daling met 4 procent per dag.

(Belgen drinken en roken meer in quarantaine.)

202 nieuwe besmettingen

Daarnaast werd sinds gisteren bij 202 mensen opnieuw een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Er is dus sprake van een daling. Wel werden de jongste 24 uur maar 9.706 tests uitgevoerd, dat zijn er minder dan tijdens de afgelopen dagen.

“Het Federaal testplatform heeft de afgelopen dagen minder tests aangenomen”, verduidelijkt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie. Tot nu toe lijkt het aantal nieuwe bevestigde besmettingen af te nemen met twee procent per dag.

(Cultuursector vraagt gegarandeerd inkomen in open brief.)

Besmetting vermijden

EPA

Experts wijzen erop dat het risico op een coronabesmetting van twee factoren afhangt: de duur en de nabijheid van het contact. “Wanneer we elkaar kruisen zonder elkaar aan te spreken op anderhalve meter, dan is het risico verwaarloosbaar. Een gesprek van een paar minuten, op minder dan anderhalve meter afstand zonder mondmasker, is iets riskanter”, zegt Van Gucht.

“Het risico is groter naarmate het contact langer duurt en intenser is. Het is namelijk zo dat één viruspartikel onvoldoende is om iemand te besmetten. Minstens enkele honderden of duizenden zijn nodig voor je echt besmet kan worden. Wanneer iemand heel weinig viruspartikels uitscheidt, heb je langdurig contact nodig om iemand te besmetten.”

(Nationale Veiligheidsraad beslist straks over kappers, musea, markten, sport …)

Niet aan gezicht komen

EPA

“Vermijd om met je handen aan het gezicht komen, je kan een besmet oppervlak aanraken en jezelf zo besmetten”, zegt crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens nog eens. “Als we hoesten of niezen, stoten we miljoenen besmettelijke partikels uit. Als je een symptoom hebt, blijf dan thuis, isoleer jezelf, en besmet niemand anders.”

“Neem contact op met de huisarts. Het mondmasker kan het risico verkleinen, het houdt grote partikels tegen, maar kleintjes niet. Het masker is belangrijk, maar het is een toevoeging aan de andere maatregelen: afstand houden en handen wassen.”

(Zo wil Ryanair vanaf 1 juli opnieuw vluchten organiseren.)

Belang van ventilatie

EPA

“Zorg voor een goede ventilatie”, gaat Van Gucht verder. “In ruimtes waar mechanische ventilatie is, moet die op voldoende hoog debiet draaien. Absoluut vermijden dat de lucht hercirculeert. Let ook op na een toiletbezoek. Sluit de toiletbril voor het doorspoelen, zodat eventuele partikels niet in de ruimte kunnen belanden.”

“We hebben samen de afgelopen dagen belangrijke stappen gezet in de graduele afbouw van de coronamaatrelgen”, zegt woordvoerder Stevens nog. “Sinds zondag is het mogelijk om opnieuw familie en vrienden thuis te ontvangen, maandag gingen de winkels opnieuw open. Steden en gemeenten waren goed voorbereid, ook klanten hebben de regels goed opgevolgd.”

“Deze discipline zullen we de komende maanden en weken moeten volhouden en zo een samenleving bouwen die zich aanpast aan een nieuwe realiteit, namelijk waar het virus nog steeds in aanwezig zal zijn. Het is belangrijk om automatismen aan te leren om onszelf en anderen te beschermen.”

(Vanwaar die stormlopen bij Action en Primark? Veel mensen hebben geen keuze volgens armoedeorganisaties.)

Meer
Lees meer...