‘Tim – De officiële biografie van Avicii’, over de neerwaartse spiraal van de top-dj ligt nu in de boekenwinkels

Het is ondertussen al drie jaar geleden sinds de dj-wereld en miljoenen fans een ware legende verloren: de Zweedse dj Tim Bergling, beter bekend als Avicii. Onderzoeksjournalist Måns Mosesson schreef een pakkende biografie over het leven van de artiest, die in een neerwaartse spiraal terechtkwam van drank, drugs en mentale problemen. Het verhaal over het ongekende succes van de wereldster dat leidde tot zijn vroegtijdige dood is nu verkrijgbaar.

Een moment dat alle muziekliefhebbers bij de keel greep, de legendarische artiest achter wereldhits zoals Hey Brother en Wake Me Up Avicii, in het gewone leven Tim Bergling, sterft op amper 28-jarige leeftijd. Hij bezweek onder de druk van de spotlight, maar meer nog zijn eigen onzekerheden.

Avicii versus Tim Bergling

De megapopulaire dj hield zich staande dankzij pillen en drank, de verslavingen die niet alleen zijn gezondheid maar ook zijn persoonlijke geluk zwaar aantastten. Alcohol, angstremmers, slaappillen, antidepressiva en andere drugs werden dagelijkse kost. Van meerdere malen op de spoeddienst tot het leegpompen van zijn maag, maar Bergling bleef gaan, vooral onder druk van zijn omgeving. Tijdens een zoveelste pijnaanval in zijn darmen smeekte zijn toenmalige vriendin om een ambulance te bellen. “Dat gaat niet, hij moet vanavond optreden”, luidde het antwoord van zijn tourmanager.

Het lichaam van de jonge Avicii kon duidelijk niet meer, maar mentaal zat hij nog dieper. Zijn inner circle trekt meermaals aan de alarmbel en ook Bergling zelf probeerde verschillende keren af te kicken, maar zijn werk ging altijd voor. Even lijkt alles beter te gaan, de artiest vindt rust in meditatie en kondigde zelfs zijn pensioen aan. “Zodra je je hoofd vrijmaakt van alle onzin, valt alles vanzelf op zijn plek”, klonk het in een van Berglings sms’jes. “Na tien jaar ben ik niet meer bang.”

In april van 2018 trekt Avicii naar Oman in West-Azië, waar hij zijn ouders en zijn therapeut opbelt. “Ik stel het goed”, zei hij. Maar het tij sloeg ineens om na een ontmoeting met enkele fans. “Hij was opeens Tim niet meer, maar weer Avicii, de wereldster”, vertelde een kennis. Halsoverkop vliegt zijn vader nog naar Oman, maar juist te laat. Daar krijgt hij het nieuws te horen dat zijn zoon, diezelfde dag nog, is overleden. Tim Bergling was op dat moment 28.

De biografie

Het boek, geschreven door de Zweedse onderzoeksjournalist Måns Mosesson, geeft een gedetailleerd beeld van het leven van de wereldbekende dj Avicii, tussen het produceren van megahits en het vechten met zijn innerlijke demonen door. Een balans waar Tim Bergling jarenlang mee struggelde. Maar de biografie gaat niet dieper in op de omstandigheden van die beruste dag, 20 april 2018, waarop de dj zich van het leven beroofde. “Het belang van dit verhaal wordt niet gevormd door het hoe en wat van Tims laatste uren”, schrijft de auteur in het voorwoord. “Wel door datgene wat ertoe heeft geleid. En wat we misschien kunnen leren van zijn dood.”

De biografie legt eigenlijk de keerzijde van een glanzende medaille bloot, dat ‘glamoureuze’ leven van een dj. Uren draaien aan de ene kant van de wereld tot de andere, in minder dan 24 uur. Veel tijd om te drinken, eten of rusten is er dus niet, laat staan slapen. Dat is de prijs die Tim Bergling betaalde, voor het ongekende succes van de wereldbekende dj Avicii.

Hieronder stelt de uitgeverij het boek voor:

Tim – De officiële biografie van Avicii is vanaf nu verkrijgbaar in alle boekenwinkels voor 22,50 euro.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site
www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...