Avicii’s vader openhartig over z’n zoon: “We missen hem verschrikkelijk”

Avicii heeft tijdens z’n 28-jarige leven heel wat mensen geraakt. Dat deed ie enerzijds met z’n muziek, maar langs de andere kant ook met z’n prachtige persoonlijkheid. Z’n ouders richtten na z’n dood een organisatie op, die vooral bezig is met de preventie van zelfdoding. En nu blikt Klas Bergling, de vader van Avicii, terug op het eerste werkjaar van The Tim Bergling Foundation.

Het is ondertussen al iets meer dan twee jaar geleden dat Avicii overleed. De Zweedse dj Tim Bergling heeft jaren met gezondheidsproblemen en verslavingen gekampt, en beroofde zich in 2018 van het leven. Z’n ouders richtten na z’n dood een organisatie op, die zich inzet voor de preventie van zelfmoord, The Tim Bergling Foundation.

“Hij hield niet van onrechtvaardigheid”

Die organisatie heeft zich ondertussen al een jaar ingezet, en daarover heeft Avicii’s vader, Klas Bergling, gesproken met Billboard. The Tim Bergling Foundation houdt zich vooral bezig met zelfmoordpreventie, maar vult de gaatjes in z’n agenda op met projecten rond de opwarming van de aarde, en bedreigde diersoorten.

En da’s ook precies wat Avicii gewild zou hebben, kunnen we afleiden uit de woorden van Klas Bergling. “Hij was heel direct, heel eerlijk”, vertelde Klas Bergling over z’n zoon. “Hij was grappig, op een heel subtiele manier. Tim was gepassioneerd door de natuur, dieren en gerechtigheid. Hij hield niet van onrechtvaardigheid … We missen hem verschrikkelijk.”

“Dat missen we, echt”

The Tim Bergling Foundation heeft het voorbije jaar twee organisaties rond mentale gezondheid geholpen om een zelfmoordhulplijn uit te bouwen. “We hebben enorm veel vertrouwen in de organisaties waarmee we samenwerken”, klonk het bij vader Bergling. “Ze hebben experts, en die experts leiden ons.”

“Waar we op focussen hier, is twee organisaties helpen om een hulplijn uit te bouwen die 24/7, 365 dagen per jaar beschikbaar is, want dat bestaat nog niet hier in Zweden. En da’s heel vreemd. Ik wil de Zweedse overheid niet bekritiseren, maar dat missen we, echt”, liet de vader van Avicii nog weten tijdens het interview.

Kinderen, jongeren en jongvolwassenen

Klas Bergling benadrukte ook nog eens het belang van preventieve acties tegen zelfdoding. “Het is vanzelfsprekend dat preventieve acties de meest efficiënte acties zijn, maar toch zijn het de acties die het minst ondernomen worden. Zo is het nu eenmaal, jammer genoeg.”

De twee organisaties waar The Tim Bergling Foundation nu mee samenwerkt, zijn Bris en Mind. Die organisaties focussen respectievelijk op kinderen, en jongeren en jongvolwassenen. En da’s ook bij de organisatie van de Berglings het geval.

De organisatie die na de dood van Avicii opgericht werd, geeft ook lezingen op scholen rond alcohol- en druggebruik. “Ik heb een paar van die lezingen bijgewoond, en de jongeren zijn heel betrokken”, klonk het. “De respons van alle jonge mensen daar was enorm.”

“Tim heeft m’n leven gered”

Vader Bergling dacht tijdens het interview ook terug aan z’n zoon, en wat z’n dood uiteindelijk heeft betekend. “In de tijd na z’n dood hebben we geweldige commentaren gekregen. Niemand had iets negatiefs te zeggen. We hebben een website gestart, waar fans konden communiceren over hun gevoelens.”

“Ik zou zeggen dat het een hele stevige en positieve atmosfeer is rond Tim en waar hij voor stond”, vertelde Klas Bergling nog. “We hebben zelfs brieven gekregen van fan die schreven ‘Tim heeft m’n leven gered’… Ik hoop echt dat de hulplijnen zelfmoorden kunnen helpen verdwijnen, en mensen die denken aan zelfdoding op andere gedachten kunnen brengen.”

Wie met vragen zit rond zelfdodingen of nood heeft aan een gesprek, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...