Tinder lanceert nieuwe ‘Blind Date’-functie waarbij je matcht zonder foto’s

De populaire dating-app Tinder, die vaak bekritiseerd wordt omdat het eigenlijk gewoon een online vleeskeuring is, rolt nu een nieuwe optie uit waarbij je met mensen kan matchen op basis van hun persoonlijkheid en de conversatie, in plaats van hun foto’s. Maak kennis met de nieuwe ‘Blind Date’-functie.

Match Group, het moederbedrijf van Tinder, heeft onlangs de lancering aangekondigd van een nieuw concept genaamd ‘Blind Date’. Deze functie, die nu aanwezig in het ‘Explore’-gedeelte van de app, is voorlopig wel nog enkel beschikbaar op de Engelssprekende markten. Maar er wordt verwacht dat het over een paar weken wereldwijd beschikbaar zal zijn.

De functie

Concreet gaat het erom twee gebruikers samen te brengen zonder dat zij toegang hebben tot elkaars profiel – en dus tot hun foto’s.

Om deze nieuwe ‘Blind Date’-functie te kunnen gebruiken zal je eerst een vragenlijst moeten invullen die bestaat uit makkelijke en luchtige ijsbrekers. Komen er veel antwoorden overeen, dan zal je met die persoon een gesprek kunnen beginnen, maar wel zonder enige details over hen te weten en dus ook uiteraard zonder hun foto’s te zien. Van zodra dat gesprek begint, wordt er een timer gestart. Jullie hebben dan een beperkte tijd om elkaar beter te leren kennen, en pas wanneer de timer afloopt, zal je het profiel van je gesprekspartner kunnen raadplegen. Je kan dan beslissen of je elkaar nog steeds leuk genoeg vindt om het gesprek verder te zetten.

De nieuwe Blind Date-functie van Tinder – bron: Tinder

Meer authenticiteit

Tinder zegt dat deze nieuwe ervaring beter aansluit bij de datingcultuur van Gen Z-gebruikers (geboren tussen 1997 en 2010), die meer waarde hechten aan authenticiteit. En tijdens de eerste tests bleek deze ‘Blind Date’-functie redelijk succesvol te zijn, volgens het bedrijf. Want daarbij vonden de Tinder-gebruikers zo’n 40 procent meer matches dan degenen die een andere snelle chatfunctie gebruikten, waarbij de profielen wel zichtbaar waren. Dit moedigde de populaire dating-app aan om de optie breder uit te rollen.

“Er is iets heel speciaals aan het tonen van iemands persoonlijkheid via een gesprek, zonder de vooroordelen die je creëert op basis van de foto’s”, vertelt Kyle Miller, vice president van product innovatie bij Tinder, aan TechCrunch. “De nieuwe Blind Date-ervaring biedt een verrassende en leuke manier van interactie en connecties maken, die volledig nieuw is voor Tinder”, klinkt het nog.

Nuance

Tinder is al vaak bekritiseerd geweest omdat het online daten heel oppervlakkig maakt en gebruikers dwingt binnen enkele seconden een mening over iemand te vormen op basis van een handvol foto’s. Met deze nieuwe functie zou daar dus nu verandering in kunnen komen.

Maar natuurlijk van zodra dat ‘blinde’ gesprek voorbij is, heeft elke persoon nog steeds de mogelijkheid om er een einde aan te maken nadat hij/zij/hen het profiel van de ander heeft geraadpleegd, zelfs als het eerste gevoel goed was. En dat kan nog altijd schadelijk zijn.

Meer
Lees meer...