Dit is hoelang je best wacht om ‘in real life’ af te spreken met je match

Online daten is een heel gedoe, eerst ga je hard op zoek naar iemand wiens profiel je aanspreekt, moet er een vlot gesprek op gang komen en daarna komt het … je wil misschien eens ‘in real life’ met elkaar afspreken. Om te zien of het nu echt klikt, want via een scherm gaat dat nogal moeilijk. Maar hoelang wacht je nu het beste voordat je je date face-to-face gaat ontmoeten? Deze vraag stelde datingapp Meetic aan ongeveer 1.000 Vlamingen én relatietherapeute Chloé De Bie.

Wanneer we online daten valt er toch een groot verschil op te merken tussen mannen, die liefst sneller in het echt willen afspreken, en vrouwen, die veel vaker hun match eerst minstens 2 weken lang online beter willen leren kennen. Dat blijkt uit onderzoek van de online datingapp Meetic in samenwerking met iVox, die zo’n 1.000 Vlamingen heeft ondervraagd. Relatietherapeute, klinisch seksuologe, psychologe en Meetic-experte Chloé De Bie licht de cijfers toe én geeft advies.

Te kieskeurig? 

Uit dat onderzoek blijkt nog dat zo’n 2 op de 5 singles en datende Vlamingen (37 procent) selectiever zijn geworden in wie ze beschouwen als een potentiële partner. Voor de meerderheid (60 procent) is fysieke aantrekkingskracht eigenlijk nog steeds even belangrijk gebleven als voor de start van de pandemie. Maar er zijn uiteraard nog andere aspecten waarom we een bepaalde partner kiezen. Relatietherapeute en klinische seksuologe Chloé De Bie raadt daarom aan om niet al té kieskeurig te zijn.

“De gouden regel hierbij blijft om maximaal vijf aspecten te kiezen die voor jou essentieel zijn. Laat alle andere dingen los”, adviseert de experte. “We trachten tijdens een paar korte interacties al te beoordelen of de andere ‘een goede match’ is. Dat is heel jammer want we weten dat de meeste liefdesverhalen niet ontstaan vanuit een coup-de-foudre, maar eerder vanuit een langzamer proces. Een initiële klik en aantrekking is essentieel, maar verliefdheid ontstaat na meerdere positieve verbindingen en wanneer men elkaar alsmaar beter leert kennen”, zegt ze nog. Dat blijkt uit een eerder onderzoek van juli 2021 gepubliceerd op Sage Journals.

Dit zeggen de cijfers

Vlamingen die online vertoeven in hun zoektocht naar de ware liefde geven in 1 op de 5 gevallen (20 procent) aan dat ze een online date liefst zo snel mogelijk (idealiter binnen de week) willen ontmoeten. Maar bijna de helft (4 op de 10) van de Vlamingen wil de persoon toch eerst online wat beter leren kennen (meer dan 2 weken) voordat ze ermee afspreken. Daarbij geven vooral mannen (30 procent) drie keer zo vaak dan vrouwen (slechts 9 procent) aan dat ze toch liever zo snel mogelijk afspreken met iemand die ze online hebben leren kennen. Terwijl vrouwen (53 procent) eerst meer dan 2 weken online willen chatten met hun match voor een eerste date, ten opzichte van de 23 procent mannen.

“Dit heeft mogelijks te maken met het feit dat vrouwen in de huidige maatschappij voorzichtiger zijn geworden wat betreft het afspreken met ‘onbekenden'”, legt relatietherapeute Chloé De Bie uit. “Want wanneer een man te snel vraagt om af te spreken, vermoedt men al snel dat hij enkel uit is op seks. Een andere reden is omdat men eerst wil aftasten of het wel de moeite waard is. Tijd is immers kostbaar. Dit is evenwel een illusie: het zal je net tijd besparen wanneer je binnen de twee weken afspreekt en sneller kan aanvoelen of er een eerste klik is. Uit bovenstaande cijfers blijkt dat mannen dat aspect iets beter onder de knie hebben.” 

Afspreken of wachten, en hoelang?

De Meetic-experte raadt om deze redenen ten stelligste aan om binnen de twee weken met je online match af te spreken. “De meest voor de hand liggende reden heeft te maken met onze rijke fantasie. Hoe langer we wachten om iemand ‘in real life’ te ontmoeten, hoe meer onze hersenen een eigen beeld creëren van de andere persoon: hoe die ruikt, hoe die beweegt, … Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat mensen geneigd zijn om zichzelf online te upgraden, waardoor je bijna onmogelijk kan inschatten of je je ook aangetrokken zal voelen in real life”, benadrukt De Bie.

“Een andere reden om niet te lang te wachten met die eerste date is omdat onze communicatie online anders is dan offline”, vertelt de seksuologe verder. “Wanneer we online praten, communiceren we asynchroon. Dat betekent dat we elk de tijd hebben om onze woorden zorgvuldig te kiezen, te selecteren, te wissen en indien nodig te herschrijven. Face-to-face communicatie dwingt je echter om ‘direct’ (synchroon) te antwoorden. Goede communicatie is één van de bouwstenen van een kwaliteitsvolle en langdurige relatie.”

Meer
Lees meer...