‘Titanic’-regisseur James Cameron: “Ik zal bewijzen dat Jack niet op de deur paste”

Het lijkt erop dat regisseur James Cameron voor goed een einde zal maken aan de grootste discussie over zijn film Titanic. Sinds de release van de film zijn heel wat mensen ervan overtuigd dat Jack de ramp wel had kunnen overleven als Rose hem mee op de drijvende deur liet liggen. Maar volgens Cameron was dat dus niet mogelijk. Hij beweert zelfs dat hij daar wetenschappelijk bewijs voor heeft.

Er lijkt een definitief antwoord te komen op een van de meest prangende levensvragen van de eeuw: Kon Jack gered worden als hij mee op de deur van Rose ging liggen in Titanic? Regisseur James Cameron wil namelijk met bewijs komen dat Jack de ramp onmogelijk kon overleven.

Jack kon het overleven

Al sinds Titanic verscheen in 1997, zijn mensen niet te spreken over het einde. Op het einde van de film is te zien hoe Rose (Kate Winslet) de ramp kan overleven omdat ze op een drijvende deur is gaan liggen. Jack (Leonardo DiCaprio) hangt nog een tijdje aan die deur, maar sterft uiteindelijk aan onderkoeling waarna hij naar de bodem van de oceaan zakt. Omdat Rose op de deur blijft liggen, blijft ze lang genoeg in leven om uiteindelijk gered te worden door de reddingsdiensten.

Maar volgens veel kijkers had Jack makkelijk mee op de deur gepast als Rose zich een beetje verplaatste en plek voor hem maakte. Regisseur James Cameron is het daar echter niet mee eens. En hij is van plan om met bewijsmateriaal te komen.

Wetenschappelijke studie

Na meer dan 25 jaar discussie is James Cameron het duidelijk beu. “We hebben een wetenschappelijke studie gedaan, zodat we de dit eindelijk achter ons kunnen laten”, klonk het recent in een interview ter promotie van zijn nieuwe film Avatar: The Way of Water. “We hebben, in samenwerking met een expert in hypothermie, een uitgebreide forensische analyse uitgevoerd. We bouwden de raft uit de film na en schakelden twee stuntmensen in met hetzelfde gewicht van Kate en Leo. Aan de hand van sensoren konden we testen of ze het zouden overleven in ijswater. We hebben verschillende methodes getest, maar de conclusie was altijd dezelfde: Er was geen enkele mogelijkheid waarbij ze het allebei overleefden.”

De dood van Jack was volgens Cameron ook noodzakelijk voor de film. “Hij moest sterven. Het is zoals Romeo en Julia. Het is een film over liefde, opofferingen en sterfelijkheid. De liefde wordt gemeten door een opoffering. Misschien deed ik het niet op een manier waar iedereen akkoord mee is, maar Jack moest sterven. Zo simpel is het.”

De test werd gefilmd en zal in februari te zien zijn in een special, die te zien zal zijn op National Geographic. “Misschien zal ik dan na 25 jaar eindelijk verlost zijn van die vraag”, lacht Cameron. Op Valentijnsdag, 14 februari 2023, verschijnt Titanic ook opnieuw in de zalen.

Meer
Lees meer...