Tot 2 miljoen AstraZeneca-vaccins minder voor ons land in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal worden mogelijk minder dan de helft verwachte vaccins van AstraZeneca geleverd. Dat heeft Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie, bekendgemaakt tijdens een wekelijkse persbriefing. “Als de levering van het vaccin van Johnson & Johnson vanaf april meevalt, hoeft dit geen invloed te hebben op het vaccinatieschema”, klinkt het.

De Brits-Zweedse farmagigant AstraZeneca kondigde vandaag aan dat de leveringen van het coronavaccin aan de Europese Unie opnieuw vertraging oplopen.

Volgens de plannen zou AstraZeneca vanaf 1 april 4,6 miljoen dosissen moeten leveren aan ons land, maar volgens Ramaekers zouden we naar verwachting minder dan de helft krijgen. “Mogelijk zal het nog iets minder zijn, maar de exacte cijfers krijgen we pas in de loop van de week”, klinkt het.

Schiet Johnson & Johnson te hulp?

Een drama voor de vaccinatiecampagne hoeft dat volgens Ramaekers echter niet te zijn. “We hadden er in onze planning al wat rekening mee gehouden dat er nog leveringsproblemen zouden komen. Of op het globale schema vertraging zit, zal afhangen van de levering van Johnson & Johnson vanaf de tweede helft van april. Als die aantallen zijn wat we potentieel verwachten, kan dat de mindere leveringen van AstraZeneca compenseren. We hopen snel meer details te krijgen over de levering van J&J”, besluit hij. 

Meer
Lees meer...