Tour de France Femmes: Lotte Kopecky wint oppermachtig eerste rit en start morgen in het geel

Lotte Kopecky heeft ons land meteen succes bezorgd in de Tour de France Femmes. De 27-jarige Belgische van Team SD Worx reed alleen weg op helling in het slot en hield solo stand tot op de streep. Kopecky heeft door haar overwinning zowel de gele, groene als bolletjestrui.

Na jarenlange afwezigheid keerde de Ronde van Frankrijk voor vrouwen vorig jaar door de grote poort terug. Deze keer was het Amaury Sport Organization (ASO), eigenaar van de Tour voor mannen, die de organisatie op zich nam. De wedstrijd was zowel sportief als qua media-aandacht een groot succes.

Revanche voor vorig jaar

Voor Lotte Kopecky, vaandeldraagster van het Belgische vrouwenwielrennen, draaide de eerste Tour de France Femmes echter uit op een zware ontgoocheling. Ze werd wel twee keer derde in een rit, maar kon nooit helemaal overtuigen en hield aan de wedstrijd een slecht gevoel over.

Dit jaar was Kopecky duidelijk uit op revanche. De eerste rit van Clermont-Ferrand naar Clermont-Ferrand kondigde zich meteen aan verraderlijk. Op een kleine 10 kilometer van de streep lag er met de Cote de Durtol namelijk een bergje van derde categorie.

Geel, groen en bollen

Het was ook daarvan dat Lotte Kopecky gebruikmaakte om weg te rijden. Zo verzekerde ze zichzelf meteen van de eerste bergtrui van deze Tour. Maar de Belgische bleek zeer sterk en bouwde haar voorsprong steeds verder uit, terwijl haar ploegmaten van Team SD Worx in de elitegroep perfect afstopten.

Uiteindelijk zou Lotte Kopecky aan de streep 41 seconden voorsprong overhouden op een sprintende groep. Daarin bleek haar ploeggenote Lorena Wiebes de snelste voor de jonge Charlotte Kool. Door de eerste rit te winnen pakt Kopecky uiteraard ook de eerste gele trui, net als de groene trui.

Luister hier naar de eerste reactie van Lotto Kopecky na haar ritzege:

Meer
Lees meer...