WK wielrennen: Zwaar ontgoochelde Lotte Kopecky grijpt nipt naast wereldtitel

Annemiek van Vleuten is in het Australische Wollongong wereldkampioen wielrennen bij de vrouwen geworden. De 39-jarige Nederlandse verraste in de slotkilometer een elitegroepje met een late uitval en bleef nipt voorop. Eén seconde later werd Lotte Kopecky tweede door overtuigend de sprint te winnen. De Belgisch was achteraf zwaar ontgoocheld met zilver.

Het Belgische team heeft afgelopen nacht op het WK wielrennen in het Australische Wollongong zijn vijfde medaille gepakt. Drie daarvan werden behaald bij het tijdrijden. Zo pakte Evenepoel bij de profs bronsAlec Segaert bij de beloftes zilver en Febe Jooris bij de vrouwen juniores eveneens brons. Op de wegrit was er al brons voor Vlad Van Mechelen bij de juniores en nu dus zilver voor Lotte Kopecky bij de vrouwen.

Mount Pleasant

Lotte Kopecky was voor de start van de wegrit bij de vrouwen een van de favorietes. Ze wist daarbij natuurlijk wel op voorhand dat ze zou moeten afrekenen met de sterke Nederlandse ploeg. Die kende wel opnieuw pech nog voor de koers begon. Schaduwfavoriete Demi Vollering moest namelijk forfait geven na een positieve coronatest. Eerder kende de Nederlandse ploeg al pech doordat Annemiek van Vleuten bij een valpartij in de Mixed Relay een breuk in haar elleboog opliep. De 39-jarige winnares van de Giro, Tour en Vuelta stond met die breuk wel gewoon aan de start.

Tijdens de wedstrijd waren de Italiaanse en Nederlandse ploeg duidelijk de sterkste. Zij probeerden bij iedere passage op de Mount Pleasant de koers hard te maken. Op de laatste beklimmen reed het vijftal Liane Lippert, Katarzyna Niewiadoma, Ashleigh Moolman, Cecilie Uttrup Ludwig en Elisa Longo Borghini weg van de rest. Ze pakten 18 seconden op een achtervolgende groep waarin Lotte Kopecky goed stand hield.

Late uitval Van Vleuten

De samenwerking bij de achtervolgers was echter een stuk beter dan voorin. Bij het ingaan van de slotkilometer werden de koplopers dan ook ingehaald waardoor een elitegroepje van twaalf rensters leek te sprinten voor de wereldtitel.

Dat was echter zonder Annemiek van Vleuten gerekend. Zij was de enige Nederlandse in de kopgroep en hoefde zich dus geen zorgen te maken over het aantrekken van de sprint. Ondanks haar gebroken elleboog waagde ze in de slotkilometer dan ook een ultieme aanvalspoging die standhield tot op de streep. In de groep daarachter won Kopecky overtuigend de sprint voor de Italiaanse Silvia Persico.

Bekijk hier het slot van het WK wielrennen voor vrouwen:

Meer
Lees meer...