WK tijdrijden: Febe Jooris verrast met brons; pech voor Verbrugghe door afgekeurde fiets

België heeft een derde medaille gepakt op het WK wielrennen in het Australische Wollongong. Febe Jooris werd bij de tijdrit voor vrouwen juniores namelijk onverhoopt derdes en mag zo met een bronzen plak naar huis. Jens Verbrugghe, een van de outsiders bij de mannen juniores, kende dan weer pech. Zijn fiets werd afgekeurd door een te groot verzet. Daardoor moest hij met een reservefiets starten en kwam hij nooit in aanmerking voor de prijzen.

Het WK wielrennen in Wollongong, Australië, begon afgelopen weekend met de tijdritten in de verschillende categorieën. Bij de vrouwen was Lotte Kopecky verdienstelijk eerste Belgische op een 8ste plaats op 1’50” van de Nederlandse wereldtopper Ellen van Dijk.

Kersvers Vueltawinnaar Remco Evenepoel deed het bij de mannen nog een stuk beter door als derde over de streep te komen. De jonge Belg kwam amper 9 seconden te kort om de verrassende Noor Tobias Foss van het goud te houden. Stefan Küng werd tweede op 3 seconden. Bij de beloftes deed de piepjonge Alex Segaert zelfs nog een plekje beter met zilver.

Febe Jooris

Vandaag was de juniores. Bij de vrouwen maakte de Britse Zoe Bäckstedt, dochter van voormalig Parijs-Roubaix-winnaar Magnus, haar favorietenrol meer dan waar. Aan de streep had ze maar liefst 1’36” voorsprong op de Duitse Europees juniorenkampioene Justyna Czapla. Op dat EK U19 was het dat de Belgische Febe Jooris voor het eerst internationaal van zich liet horen. Ze greep er namelijk verrassend, en super nipt, brons.

Die stunt wist de 17-jarige Belgische in Wollongong te herhalen. Ze kwam namelijk op 1’48” van Bäckstedt over de streep en dat bleek nipt genoeg voor brons. Jooris bleef de Tsjechische Eliška Kvasničková namelijk één seconde voor. Zo is ze de eerste Belgische vrouw ooit die een medaille weet te pakken op het WK tijdrijden.

Jens Verbrugghe

Terwijl de medaille van Febe Jooris enigszins onverwacht kwam, werd er bij de junioren mannen wel met recht en rede gehoopt op een podiumplaats. Jens Verbrugghe, zoon van voormalige wielrenner en specialist tegen de klok Rik Verbrugghe, had zich dit jaar namelijk al meermaals bewezen in het tijdrijden. Zo pakte ook hij zilver op het EK tijdrijden U19.

De 17-jarige Belg kende vlak voor de start echter pech. Om zijn prestaties vanop het EK te overtreffen liet Verbrugghe op zijn tijdritfiets een 53-plateau steken in plaats van een 52, iets wat niet toegestaan is voor juniores. “Het is een ietsje groter verzet, dat gaat om 15 centimeter in de omwenteling. Maar dat doet er niet toe, het is niet reglementair”, legde technisch directeur Frederik Broché van de Belgische wielerbond achteraf uit aan Sporza. Aanvankelijk ging de fiets nochtans zonder problemen door de keuring, maar pas later kwam de fout aan het licht.

“Net voor de wedstrijd doet de UCI nog een check, dat is de gebruikelijke procedure. En toen zagen ze plots het verkeerde verzet. Toen moest hij veranderen van fiets”, gaat Broché verder. Verbrugghe moest dus overstappen op zijn reservefiets en met een mentale dreun. Hij kwam dan ook niet verder dan een 26ste plaats op bijna 3 minuten van de Britse winnaar Joshua Tarling.

Duarte Marivoet Scholiers

Toch is er ook enig positief te rapen uit het Belgische kamp. Duarte Marivoet Scholiers, die op het EK tijdrijden U19 nog één seconde te kort kwam voor brons, eindigde op het WK op een knappe 8ste plaats op 1’40” van de winnaar. Hij is daarmee wel de beste eerstejaarsjunior en mag dus volgend jaar terecht dromen van een medaille.

Meer
Lees meer...