WK wielrennen: Van Mechelen bezorgt België vierde medaille in wegrit voor juniores

België blijft het goed doen op het WK wielrennen in het Australische Wollongong. De Duitse topfavoriet Emil Herzog klopte in een sprint-à-deux de Portugees Antonio Morgado. 55 seconden later bleek de Belg Vlad Van Mechelen met een ijzersterke sprint de beste van het elitegroepje. Het leverde hem een knappe bronzen medaille op.

In het Australische Wollongong zijn we afgelopen nacht op het WK wielrennen begonnen aan de wegritten. Hoewel België nog geen wereldtitel wist te pakken, waren de tijdritten eerder deze week een succes met drie medailles. Zo pakte Evenepoel bij de profs brons, Alec Segaert bij de beloftes zilver en Febe Jooris bij de vrouwen juniores eveneens brons.

Ook voor de wegritten zijn de ambities in het Belgische kamp groot met kanshebbers in zowat alle categorieën. Dat was ook het geval bij de juniores, al behoorden de Belgen daar niet tot de absolute topfavorieten.

Duo topfavorieten sprint voor wereldtitel

Een vroege valpartij schakelde onder andere de Nederlandse kanshebber Max van der Meulen uit, maar daarna kregen we een zeer onderhoudende koers. De beslissing viel op de laatste passage over de zware Mount Pleasant. Daar was het Morgado die voor de aanval koos. In de afdaling kreeg hij Herzog mee.

De twee trokken zo samen naar de streep en zorgden voor een nagelbijtende sprint, waarbij het Duitse toptalent de snelste bleek. Hij mag pronken met de wereldtitel, een beloning van een schitterend jaar waar hij bij de juniores de zeges aan elkaar rijgde.

Een kleine minuut later was het een groep van tien die mocht sprinten voor het brons. Daarin toonde de 18-jarige Belg Vlad Van Mechelen zich duidelijk de sterkste na een harde wedstrijd waarin hij slim had gekoerst.

Harde koers

“Mijn sprint zag er wellicht niet meer zo onwaarschijnlijk uit op de beelden, maar hij was wel nog redelijk goed in vergelijking met wat de rest in de benen had. De laatste 50m trapte ik met 1 been, ik schoot volledig in kramp.”, zei Van Mechelen na afloop tegen Sporza. “Het was niet normaal hoe hard er gekoerst werd vandaag, we hebben 130 kilometer met de gas vol open gekoerst. De twee voor mij waren ook de topfavorieten en ik ben enorm blij dat ik mag aansluiten als derde. Ik ben ontzettend tevreden.”

Meer
Lees meer...