True crime-YouTuber onder vuur voor het verkopen van autopsiefoto’s van vermoord kind

De Amerikaanse YouTuber Zav Girl kwam de afgelopen week onder vuur te liggen. Ze verkocht via haar account op Patreon namelijk de autopsiefoto’s van de 11-jarige Gannon Stauch, die in 2020 vermoord werd door zijn stiefmoeder. Veel mensen vonden het wansmakelijk dat de YouTuber geld probeerde te verdienen aan het verkopen van de gruwelijke foto’s van het minderjarige slachtoffer.

True crime zit in de lift. Naast documentaires en podcasts, zijn er ook heel wat YouTubers die zich volledig focussen op het delen van true crime-verhalen. Een van die true crime-YouTubers is Zav Girl en zij kwam onder vuur te liggen door een wel heel misplaatst verdienmodel.

Betalen voor autopsiefoto’s

Zav Girl maakte verschillende video’s over Gannon Stauch. Hij werd in 2020 op 11-jarige leeftijd neergestoken werd door zijn stiefmoeder, waarbij hij het leven liet. Zijn stiefmoeder bekende de moord en gaf aan dat ze de feiten pleegde tijdens een psychose. Ze werd in mei van dit jaar veroordeeld tot levenslang.

YouTuber Zav Girl diende een aanvraag in bij de Colorado Judicial Department om de autopsiefoto’s van Gannon Stauch te mogen bekijken. De foto’s waren “te grafisch” om in de video te tonen, maar Zav Girl bood de foto’s wel aan voor wie ze toch wilde bekijken. Geïnteresseerden konden de foto’s voor een prijs van 3 dollar (2,68 euro) bekijken via Patreon.

Kritiek van fans én ouders

Dit kon meteen op een storm van kritiek rekenen. Mensen vonden het in de eerste plaats niet kunnen dat ze de foto’s van de autopsie van een kind van 11 jaar oud verspreidde, laat staan dat ze er nog geld aan wilde verdienen.

Ook de ouders van Gannon reageerden ontzet. Zo gaf de vader aan dat de video van Zav Girl ervoor zorgde dat hij het trauma van de dood van zijn zoon opnieuw moest beleven. “Het gaat over Gannon, dit gaat niet over de opinies van anderen of over een wetenschappelijke discussie. Dit gaat over respect hebben voor een kleine jongen die op tragische wijze zijn leven verloor en dit niet verdiende. Het proces is nog maar twee maanden geleden en nu moeten we alles al opnieuw herbeleven. We kunnen het zo niet achter ons laten.”

De vader liet ook weten dat hij maar één dag van het proces gemist heeft: de dag waarop de gruwelijke autopsiefoto’s gedeeld werden.

Verontschuldigingsvideo

Ondertussen heeft Zav Girl een verontschuldigingsvideo gedeeld op YouTube. Daarin biedt ze haar verontschuldigingen aan aan de ouders van Gannon. “Het spijt me dat ik jullie heb teleurgesteld. Ik kan de pijn waar de familie van Gannon doorheen moest onmogelijk begrijpen. Mijn woede over wat er gebeurd is met Gannon is de reden waarom ik de zaak ben beginnen volgen. Ik ben geen gemeen, harteloos persoon, zoals zovelen zeggen. Maar ik doe nu veel zelfreflectie en ik denk eraan om hulp te zoeken om beter met dit soort zaken om te gaan in de toekomst.”

Zav Girl verwijderde al haar video’s over Gannon (behalve de verontschuldigingsvideo) en haar profiel op Patreon is niet meer toegankelijk.

Bekijk hier de verontschuldingsvideo van Zav Girl:

https://www.youtube.com/watch?v=pMSlS4H4hvU
Meer
Lees meer...