Het geweld in Washington, dat vier mensen het leven kostte, galmt na in heel de VS. Politici verzetten zich openlijk tegen Trump, ook van zijn eigen partij, en CEO’s van grote bedrijven spreken over “een donker moment”.
De VS stonden kort in brand op woensdagavond. Ondertussen is de rust weergekeerd en zijn 52 mensen gearresteerd, maar het laatste woord over de aanval op het Amerikaanse huis van de democratie is nog niet gezegd.
Naar verluidt zouden Trumps kabinetsmedewerkers op dit moment zelfs aan het discussiëren zijn om hem af te zetten op basis van het 25ste amendement. Dat regelt de opvolging als een president ‘niet geschikt wordt geacht’ om voort te doen.
Omdat velen Trump zelf verantwoordelijk achten voor de ophitsing van zijn achterban, willen ze dat amendement inroepen. De president riep zijn supporters uiteindelijk dan wel op om naar huis te gaan, maar toen was het kwaad al lang geschied.
Drie keer gebruikt
Als dat amendement effectief wordt ingeroepen – de kans lijkt eerder klein zo kort voor de wissel van de wacht – zou het de eerste keer zijn dat het wordt gebruikt voor een situatie die niets met de fysieke gezondheid van een president te maken heeft. Het is in het verleden nog maar drie keer gebruikt, één keer bij Ronald Reagan en twee keer bij George Bush sr., telkens wanneer die presidenten een operatie moesten ondergaan. De gewoonte is dat de vicepresident dan even de presidentiële taken overneemt.
Het hoeft niet te verbazen dat ook Democratische politici de Republikein zo snel mogelijk willen zien verdwijnen. Ex-president Barack Obama noemt de rellen “een gevolg van het fantasieverhaaltje dat Trump en zijn partij verspreiden”. “Het verhaal ging steeds verder en verder van de werkelijkheid en bouwt op jaren van wrok. Dit zal herinnerd worden als een moment van oneer en schande voor onze natie”, klonk het.
Voormalig presidentskandidate Alexandra Ocasio-Cortez, die als lid van het Huis van Afgevaardigden aanwezig was in het Congres, roept op Twitter ook op tot afzetting.
Ook vanuit het bedrijfsleven komen scherpe reacties op de gewelddadigheden. Facebook-CEO Mark Zuckerberg spreekt over “een donker moment in de geschiedenis van ons land”. “Ik ben ontzettend triest over dit bendegeweld, want dat is het. Een vreedzame overgang tussen presidenten is cruciaal voor de democratische werking en onze politieke leiders moeten het voorbeeld geven en het land eerst zetten”, zei hij. Facebook blokkeerde het account van Trump voor 24 uur nadat hij naar verluidt misinformatie verspreidde, net als Twitter.
Investeerders
De CEO van de investeringsmaatschappij Blackstone, die al lang achter Trump staat, noemt het geweld “verschrikkelijk en een aanfluiting van de democratie”. Hij is naar eigen zeggen “geschokt over de pogingen om de grondwet te ondermijnen. De resultaten zijn duidelijk en er moet een vreedzame transitie komen”. Dat is opvallend, want eerder stond hij nog achter de pogingen van Trump om de verkiezingsuitslagen aan te vechten.
Tenslotte ziet ook Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner gevolgen van de rellen. Een hoop investeerders roept op om geen geld meer te pompen in Kushners bedrijven omdat “hij zijn schoonvader heeft proberen op de troon te houden terwijl hij wist dat dat de grondwet ondermijnt”.