Tsjechisch voetbalinternational Jakub Jankto (27) out zich

Het zou geen nieuws meer mogen zijn, maar het is dat jammer genoeg wel nog steeds: de Tsjechische voetballer Jakub Jankto heeft zich zojuist in een videoboodschap geout. “Ik ben homo en ik wil mij niet langer verstoppen”, zei hij daarover.

Het aantal actieve mannelijke profvoetballers die zich geout hebben, valt nog steeds op ongeveer twee handig te tellen. De laatste jaren lijkt daar gelukkig heel langzaam verandering is te komen. Zo was er anderhalf jaar geleden de Australiër Josh Cavallo. Vorig jaar zorgde Jake Daniels voor een primeur in Engeland. Hij was de eerste voetballer ooit in een van de tweede hoogste niveaus in het land die zich outte.

Serie A

Van alle actieve voetballers die zich ooit hebben geout, is Jakub Jankto ongetwijfeld de grootste naam. De 27-jarige Tsjech is namelijk sinds 2017 international en verzamelde al 45 caps voor zijn land. In de jeugd speelde hij voor Slavia Praag, waar de Italiaanse club Udinese hem op zijn 18 jaar wegplukte. Na een korte uitleenbeurt aan Ascoli in de Serie B veroverde hij bij Udinese een basisplaats waarna Sampdoria hem in 2019 voor 14,5 miljoen euro kocht.

In 2021 verhuisde hij naar het Spaanse Getafe in LaLiga voor 6 miljoen. Die club leende hem afgelopen zomer voor één jaar uit aan Sparta Praag in de Tsjechische hoogste klasse.

Videoboodschap

“Hey, ik ben Jakub Jankto”, begint hij zijn videoboodschap op zijn sociale media. “Ik heb een werk dat ik al jarenlang zo goed mogelijk probeer te doen, met professionalisme en passie. Zoals iedereen wil ik ook mijn leven in alle vrijheid leven, zonder schrik, zonder vooroordelen, zonder geweld, maar met liefde. Ik ben homoseksueel en ik wil mij niet langer verstoppen.”

Luister hier naar de boodschap van Jakub Jankto:

Meer
Lees meer...