Tweede ronde onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne levert akkoord op over evacuatie burgers

De tweede ronde vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne in buurland Wit-Rusland heeft geen grote doorbraak opgeleverd. De onderhandelaars bereikten wel een akkoord over een humanitaire corridor om burgers uit het oorlogsgebied te evacueren. Ook is afgesproken om begin volgende week opnieuw rond tafel te gaan zitten.

Eén week nadat Poetin besloot om met het Russische leger Oekraïne binnen te vallen, hebben beide partijen een tweede ronde vredesonderhandelingen in Wit-Rusland gehouden. Die eerste gesprekronde vond maandag plaats en leverde niet veel vooruitgang op.

Humanitaire corridors

Ook deze keer werd weinig vooruitgang geboekt in de gesprekken tussen beide landen. “De tweede onderhandelingsronde zit erop. Helaas zijn de resultaten die Oekraïne nodig heeft nog niet bereikt. Er is alleen een oplossing voor de organisatie van humanitaire corridors …”, zei Mihailo Podolyak, adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, na afloop. Hij voert voor Oekraïne de onderhandelingen samen met minister van Defensie Oleksii Reznikov en Davyd Arakhamia, leider van de parlementaire fractie van de partij Servant of the People.

Die humanitaire corridors moeten het mogelijk maken om in Oekraïne burgers te kunnen evacueren uit het oorlogsgebied. Tijdens die evacuaties zal er een staakt-het-vuren van kracht zijn in die regio’s. Daarnaast is er ook een akkoord bereikt om medicatie en voedsel te leveren aan de frontlinies waar de zwaarste gevechten plaatsvinden.

Rusland optimistisch

Rusland klonk na afloop van de onderhandelingsronde heel wat optimistischer over de gesprekken. Vladimir Medinsky, voormalig minister van Cultuur en hoofdonderhandelaar voor Rusland, liet volgens Reuters weten dat er “substantiële vooruitgang” is geboekt.

Begin volgende week zouden de onderhandelaars van Oekraïne en Rusland opnieuw rond tafel zitten voor een derde gespreksronde.

Meer
Lees meer...