Blauwe vinkjes op Twitter van betalende of authentieke accounts niet meer te onderscheiden

CEO van Tesla, Elon Musk (51), kondigde een maand geleden aan dat de originele blauwe vinkjes van Twitter zouden verdwijnen vanaf 1 april. Enkel wie geabonneerd zou zijn op Twitter Blue zou nog een blauw vinkje krijgen. Die plannen lopen nu moeizamer dan verwacht voor Musk, maar hij komt met een tussentijdse oplossing.

Elon Musk werd vorig jaar in oktober eigenaar van app Twitter nadat hij er 44 miljard dollar voor neertelde. Hij kondigde aan dat hij het sociale platform onder handen zou nemen om fake news aan te pakken. Sindsdien liet hij onder andere bots en fake accounts verwijderen en verbande hij links naar andere sociale media. Hij schafte ook de Twitter Spaces af nadat hij live aan de tand gevoeld werd door een journalist. Musk gebruikte voor die beslissingen vaak de pollfunctie waarbij hij aan de gebruikers zelf vroeg welke beslissingen hij moest maken.

Twitter Blue Varified

Ook die pollfunctie werd de gebruikers ontnomen nadat hij vroeg of hij moest opstappen als CEO van Twitter en bijna 60 procent op ‘ja’ stemde. Nu zullen enkel nog leden van Twitter Blue kunnen stemmen op die polls. Twitter Blue is de betalende variant van de app, ingevoerd door Musk zelf. Wie acht euro per maand betaalt, krijgt ook een blauw vinkje naast zijn naam. Volgens de CEO zouden de authentieke blauwe vinkjes vanaf 1 april verdwijnen zodat enkel mensen die ervoor betalen nog een geverifieerd account zouden hebben. Nu blijkt dat hij onderschat heeft hoeveel werk het is om de blauwe vinkjes manueel te verwijderen. Daarom heeft Twitter als tussentijdse oplossing ervoor gezorgd dat je het verschil tussen een authentiek geverifieerd account en een betalend account niet meer kan zien. Elk account heeft nu een blauw vinkje met dezelfde melding bij.

Grote accounts zoals dat van Het Witte Huis en The New York Times kondigden al aan dat ze niet zouden betalen voor een vinkje wanneer de nieuwe regel in werking treedt. Die laatste is daardoor al zijn huidige vinkje verloren. Niet iedereen is even grote fan van de nieuwe maatregel. Door enkel nog betalende leden een vinkje te geven, zal het makkelijker zijn voor die accounts om zich voor te doen als iemand anders en geloofd te worden volgens gebruikers.

Musk bouwt ondertussen verder aan de voordelen voor de betalende accounts. Binnenkort zal de For You-pagina enkel nog bestaan uit tweets van mensen die je volgt en aanbevelingen van betalende accounts. Wie dan geen Twitter Blue heeft, zal dus veel moeilijker aan volgers kunnen winnen.

Meer
Lees meer...