Twitter lanceert fleets die na 24 uur verdwijnen

Twitter heeft een nieuwe manier van boodschappen versturen gelanceerd. Zogenaamde fleets verdwijnen na 24 uur.

Als fleets je sterk doen denken aan stories op Facebook, Snapchat of Instagram, dan heb je gelijk. Twitter werkt al even aan een tegenhanger voor die tijdelijke boodschappen op het eigen netwerk. De fleets werden getest in Brazilië, Italië, India en Zuid-Korea.

Te publiek, te permanent

“Sommigen vertellen ons dat ze tweeten oncomfortabel vinden omdat het zo publiek is, zo permanent en dat er te veel druk is om retweets en likes te verzamelen”, zegt de designer van Twitter, Joshua Harris, op de blog van Twitter.

“Omdat ze na een dag uit het zicht verdwijnen, zijn fleets ideaal om mensen wat comfortabeler te laten zijn met het delen van persoonlijke gedachtes, opinies en gevoelens”, klinkt het.

Sommige Twittergebruikers die het systeem testten, hadden wel wat vragen bij de privacy van fleets. Zo zeggen ze dat het een ideale tool is voor pesterijen, omdat er zo ook ongewenste persoonlijke berichten doorkomen. Door fleets kunnen ook mensen die je geblokkeerd hebben, je taggen in foto’s. Twitter reageerde al dat het werkt aan een oplossing voor die problemen.

Fleets kunnen tekstberichten, foto’s en video’s zijn. Ze staan boven aan de tijdslijn van gebruikers en op het profiel van de verzender.

Labels

Twitter en andere sociale mediabedrijven staan onder hoge druk om pesterijen en desinformatie van het platform te halen. Volgens Twitter-woordvoerder Liz Kelley gelden dezelfde regels voor fleets als voor tweets.

Dat wil concreet zeggen dat er waarschuwingen of labels op fleets kunnen komen. Twitter hangt die aan bepaalde tweets als er bijvoorbeeld beelden gemanipuleerd zijn of er politiek belangrijke maar foute berichten in staan.

Twitter heeft ook bevestigd dat het werkt aan een soort van audiogroepen, Spaces. Daarmee zullen gebruikers kunnen praten in publieke, online groepsruimtes. Opvallend, volgens Kelley zullen de Spaces eerst voor “vrouwen en historisch gemarginaliseerde groepen” opengesteld worden.

Meer
Lees meer...