We moeten onze uitstoot halveren tegen 2030. We zijn op weg om hem te verhogen met meer dan 10% blijkt uit nieuw rapport

Uit een nieuw rapport van de VN blijkt dat de wereld op schema ligt om de uitstoot van broeikasgassen met 10,6% te verhogen in vergelijking met het niveau van 2010, en dat is als landen hun huidige verplichtingen daadwerkelijk nakomen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de wereldwijde gemiddelde temperaturen zullen stijgen met 2,9 graden Celsius tegen het einde van de eeuw. Als we willen voorkomen dat de wereldwijde gemiddelde temperatuur met meer dan 1,5 graden Celsius stijgt – een van de doelen van het klimaatakkoord van Parijs – zou de uitstoot tegen 2030 moeten halveren.

Het rapport komt minder dan twee weken voor de start van de VN-klimaattop COP27 in het Egyptische Sharm el Sheikh. Slechts 26 van de 193 landen die vorig jaar op de voorganger, de klimaattop in Glasgow, instemden om hun inspanningen op te voeren, hebben ambitieuzere plannen ingediend. De oorlog in Oekraïne, een internationale energiecrisis, wereldwijde inflatie en politieke onrust in landen als Groot-Brittannië en Brazilië hebben de gezamenlijke inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken, bemoeilijkt.

Europa, China en de VS

Maandag zei de Europese Unie dat ze haar toezeggingen om de uitstoot te verminderen “zo snel mogelijk” zou verhogen, maar dit niet kon doen totdat haar lidstaten overeenstemming bereikten over een aantal aanstaande klimaatwetten.

China, momenteel ’s werelds grootste uitstoter van broeikasgassen, is een van de grootste tegenstanders van nieuwe toezeggingen. China heeft gezegd dat de uitstoot van kooldioxide zal blijven groeien tot die een piek bereikt in 2030, maar het heeft geen doelen gesteld voor het verminderen van andere broeikasgassen, zoals methaan, dat het uitstoot in hoeveelheden die groot genoeg zijn om de totale uitstoot van kleinere landen te evenaren.

De Verenigde Staten hebben onlangs de Inflation Reduction Act aangenomen, die honderden miljarden dollars aan subsidies voor schonere technologieën bevat. Dat is een sprong voorwaarts om hun belofte na te komen om de uitstoot te verminderen tegen het einde van dit decennium. Maar de nieuwe wet zal de Verenigde Staten nog steeds slechts 80% procent van hun huidige belofte om de uitstoot te verminderen, opleveren.

Meer
Lees meer...