Vaccin AstraZeneca: “Helpt ook tegen verspreiding Covid-19”

Uitstekend nieuws van op het vaccinfront. Het vaccin van AstraZeneca zou, dat blijkt uit een eerste studie, ook werken tegen de verspreiding van Covid-19.

In het nieuws: Het vaccin van AstraZeneca zou doen wat iedereen hoopte: ervoor zorgen dat de ingeënte persoon het coronavirus ook niet meer kan doorgeven.

Waarom is dat belangrijk? De vaccins die momenteel beschikbaar zijn, beschermen je tegen ziek worden. Dat is natuurlijk erg goed nieuws, maar dat verhelpt niet dat je zo een superverspreider zou kunnen worden. Dat is iemand die zelf ziek is, maar wel de ziekte nog kan dragen en verspreid, zonder dat hij of zij weet dat hij ziek is.

Zijn we dat al zeker? We kennen nu de resultaten van de eerste studie, die is erg hoopgevend. Maar die moeten wel nog bevestigd worden door een peer review, dat wil zeggen dat andere wetenschappers dubbelchecken of er geen cruciale fouten zijn gemaakt in het onderzoek.

Mogen we al juichen? Als de resultaten correct zijn, vermindert de transmissie van het virus met 67 procent. Dat is uitzonderlijk goed, zelfs voor gerodeerde vaccinmakers. Vaak is de doorgeefbaarheid van een virus blokkeren, nagenoeg onmogelijk. Bij AstraZeneca worden dus zonder twijfel de champagneflessen bovengehaald.

En de andere vaccins? Van het Pfizer-vaccin is nog niet op dezelfde manier bewezen dat de overdraagbaarheid beperkt wordt. Maar ook daar loopt onderzoek naar.

Lees ook:

Meer
Lees meer...