Left Right
scrollTop top

Vaccinatie met AstraZeneca kan voortaan vanaf 41 jaar, groen licht voor Johnson & Johnson


AstraZeneca coronavaccin
© Het AstraZeneca-vaccin – Isopix

De leeftijdsgrens voor het vaccin van AstraZeneca wordt verlaagd van 56 jaar naar 41 jaar. Dat kondigt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan na het overleg van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC).

België had, net als verschillende andere Europese landen, het AstraZeneca-vaccin alleen voorbehouden voor oudere personen en legde op 7 april de minimumleeftijd op 56 jaar. Dat besluit kwam er nadat de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA vaststelde dat er een “mogelijke link” tussen het AstraZeneca-vaccin is en ‘zeer zeldzame gevallen van ongebruikelijke bloedstollingen bestaat, met name bij jongeren. Maar nu wordt in België die minimumleeftijd dus verlaagd van 56 naar 41 jaar.

Johnson & Johnson

Ook werd groen licht gegeven voor het vaccin van Johnson & Johnson, ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen Pharmaceutica. Daar zet de IMC geen leeftijdsgrens. Ook na de inenting met het J&J-vaccin doken er internationaal enkele zeldzame gevallen van trombose op, maar de risico’s worden door de Belgische autoriteiten erg miniem ingeschat.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…