Vader Britney Spears bereid zijn functie als conservator van zijn dochter op te geven “als de tijd rijp is”

Voor Britney Spears (39) en haar vele fans kwam er gisterenavond hoopgevend nieuws in de zware juridische strijd die ze sinds enige tijd uitvecht met haar vader Jamie Spears. Die is al dertien jaar lang aangesteld als conservator van zijn dochter en heeft zo volledige controle over haar financiën en andere belangrijke delen van haar leven. Hij leek tot gisteren ook op geen enkel moment van plan om afstand te willen doen van die functie, maar nu heeft Jamie Spears toch een voorzichtige opening gelaten.

Na een turbulent 2007 waarin Britney Spears kampte met mentale problemen – met als dieptepunt de beruchte paparazzifoto’s waarop de zangeres zich volledig kaal scheert – besliste een rechter in 2008 om een conservator aan te stellen voor haar. De keuze viel daarbij op haar vader Jamie Spears. Die kreeg zo niet alleen controle over de financiën en bezittingen van Britney (aanvankelijk samen met advocaat Andrew Wallet), maar ook op haar als ‘persoon’. Dat laatste kan je heel ruim zien. Het omvat onder andere beslissing nemen over heel wat alledaagse zaken zoals medische aangelegenheden en woonst.

#FreeBritney

Doordat Britney Spears zich de laatste jaren steeds vaker en feller uitspreekt tegen de macht die haar vader over haar heeft – met als climax de emotionele getuigenis die ze recent deed in de rechtbank – is er wereldwijd een #FreeBritney-beweging ontstaan. Dat zijn fans van de zangeres die willen dat ze eindelijk opnieuw controle krijgt over haar eigen leven. Ze zijn dan ook vaak massaal terug te vinden met protestborden aan de rechtbank als Britney of Jamie Spears daar moet verschijnen.

Voorlopig hebben die vele rechtszaken en de massale mediabelangstelling voor de zaak echter nog maar weinig veranderingen teweeggebracht voor Britney Spears. In 2020 is wel beslist dat Jamie Spears de zakelijke kant van het conservatorschap moest delen met de firma Bessemer Trust, die optreedt als zaakwaarnemer. Begin juli diende het bedrijf echter een verzoek in om die taak op te geven.

Van de persoonlijke kant van het conservatorschap trok vader Spears zich in 2019 dan weer vrijwillig terug. Officieel deed hij dat om gezondheidsredenen. Officieus speelden er nog andere zaken mee bij die beslissing. Zo waren de jaren daarvoor uit meerdere hoeken openlijk vragen gesteld over het nut van dit deel van het conservatorschap. Daarnaast was Jamie Spears kort daarvoor ook in opspraak gekomen omdat hij fysiek geweld zou hebben gebruikt tegen zijn kleinkinderen Sean en Jayden, Britney Spears’ zonen met Kevin Federline. Sinds 2019 overziet Jodi Montgomery, de care manager en vertrouwelingen van Britney, de persoonlijke kant van het conservatorschap.

Britney Spears heeft in het verleden al laten weten dat haar uiteindelijk doel is om geen conservators meer te hebben en over alle vlakken van haar leven zelf beslissingen te kunnen nemen. Haar eerste prioriteit is echter om alle macht weg te halen bij haar vader en over te dragen naar een neutrale dienst of persoon.

“Geen reden om onmiddellijk te schorsen”

Voor dat laatste lijkt Jamie Spears nu na dertien jaar eindelijk open te staan. Dat heeft Vivian Thoreen, een van de advocaten van Jamie Spears, donderdag geschreven in een verzoekschrift voor de rechtbank. “Mr. Spears gelooft niet dat een openbare strijd met zijn dochter over zijn voortdurende dienst als haar conservator in haar belang is. Mr. Spears is van plan om samen te werken met de rechtbank en de nieuwe advocaat van zijn dochter om zich voor te bereiden op een ordelijke overgang naar een nieuwe conservator”, schrijft Thoreen. “Er is echter geen enkele reden om de heer Spears onmiddellijk te schorsen of uit zijn functie te zetten, zeker niet op basis van valse beschuldigingen. De heer Spears is bereid om af te treden wanneer de tijd rijp is, maar de overgang moet ordelijk verlopen en een oplossing omvatten van zaken die voor de rechtbank hangende zijn.”

De advocaat voegde er ook aan toe dat zijn cliënt al eerder aan zo’n plan had gewerkt. Die gesprekken zou Jamie indertijd hebben gevoerd met Samuel Ingham, de vorige advocaat van Britney Spears die door de rechtbank was aangesteld. Sinds halverwege juli wordt de zaak van de popzangeres bepleit door Mathew Rosengart, de eerste advocaat die Britney Spears in heel deze zaak zelf heeft mogen kiezen.

Conservatormisbruik

Hoewel de uitspraken van Jamie Spears overal positief onthaald worden, moeten er toch heel wat nuances bij geplaatst worden. Zo lijkt hij vooral schrik te hebben van een veroordeling. Britney Spears beschuldigt haar vader namelijk van conservatormisbruik. Hij zou niet alleen tientallen miljoenen uit inkomsten van concerten voor zichzelf hebben gehouden, terwijl die eigenlijk zijn dochter toebehoren. Daarnaast beschuldigde de zangeres Jamie ook van mentale en zelfs fysieke mishandeling tegenover haar onder zijn conservatorschap.

Advocaat Mathew Rosengart is dan ook vastberaden om tot op de bodem uit te zoeken welke misbruiken van zijn macht als conservator Jamie Spears de voorbije dertien jaar allemaal heeft gedaan. Dat liet hij deze week zelf nog weten.

Hoorzitting op 29 september

Op 29 september staat een volgende hoorzitting gepland waarbij het verzoekschrift om Jamie Spears te schorsen en uit zijn functie te zetten zal besproken worden. Het is tegen dat verzoekschrift dat Jamies advocaat afgelopen donderdag een bezwaar indiende. Dat hij in dat bezwaar belooft om “ooit als de tijd rijp is” wel zijn functie als conservator op te geven, wil in de praktijk dus zo goed als niets zeggen. Van een doorbraak in de zaak is er alleszins allerminst sprake.

Meer
Lees meer...