Britney Spears geeft emotionele getuigenis in rechtbank: “Ik wil gewoon m’n leven terug”

Voor de eerste keer sinds jaren heeft de zangeres Britney Spears publiek gesproken. Ze deed dat in de rechtbank op het proces tegen het conservatorschap door haar vader. Al sinds 2008 leeft Britney onder conservatorschap en heeft haar vader, samen met advocaten, controle over haar leven en financiën.

Het proces waarin Britney probeert om haar vader Jamie te verwijderen als conservator sleept nu al enkele jaren aan. Maar daarbij nam de zangeres zelf nooit eerder het woord. Tot nu, want gisteren gaf ze een emotionele getuigenis over haar leven onder het conservatorschap.

#FreeBritney

De afgelopen maanden kwam de zaak rond het conservatorschap steeds meer onder de aandacht. Eerst door de #FreeBritney-beweging van de fans van de zangeres, maar later ook door verschillende documentaires over de zaak. Daarbij moesten de fans en documentairemakers vooral gissen naar het standpunt van Britney Spears zelf, maar nu heeft ze dus zelf haar eigen kant van de feiten verteld.

“Ik wil gewoon mijn leven terug”, sprak de 39-jarige zangeres via de telefoon in de rechtbank van Los Angeles. Britney voegde daaraan toe dat wat ze meemaakte “ontmoedigend en beschamend was”. Daarnaast werd haar mentale capaciteit in twijfel getrokken wat ze zelf ervaarde als een belediging. “Ik ben niemand iets verschuldigd.”

Spiraaltje

“Mijn vader controleert mij 100.000 procent. Ik kan niet zelf bepalen met wie ik contact heb. Vrienden die vlakbij wonen, mag ik niet zien. Ik voel me helemaal alleen en verlaten. Iedereen om mij heen zegt ‘nee’ en buit mij uit. Ik ben getraumatiseerd, ik wil gewoon mijn leven terug.”

Daarna ging de zangeres verder in detail over de omvang van de controle door het conservatorschap. Daarbij vertelde ze dat ze graag wil trouwen met haar nieuwe vriend en een gezin wil starten met hem. Maar dat kan ze niet onder het conservatorschap. Britney mag van haar conservators namelijk geen doktersafspraak maken om haar spiraaltje te verwijderen.

“Ik lieg wanneer ik zeg dat ik gelukkig ben”

De afgelopen maanden deelde Britney wel verschillende posts op Instagram, daarin liet ze steeds weten dat ze gelukkig was en haalde ze de zaak amper aan. “Ik vertelde de hele wereld dat het oké met me gaat en dat ik gelukkig ben. Dat is een leugen”, klonk het in de rechtbank. “Ik dacht dat misschien als ik het genoeg zou herhalen, ik echt gelukkig zou worden omdat ik in ontkenning was. Ik ben in shock en ik ben getraumatiseerd. Je weet wel: fake it ’till you make it. Maar nu vertel ik je de waarheid. Ik ben niet gelukkig, ik kan niet slapen. Ik ben zo boos het is gestoord. En ik voel me depressief. Ik huil elke dag.”

“Ik geloof dat dit conservatorschap schadelijk is en we kunnen hier de hele dag zitten en zeggen dat conservatorschap er is om mensen te helpen. Maar er zijn 1.000 van die conservatorschappen die schadelijk zijn. Ik kan op dit moment geen volwaardig leven leiden.”

Britney besluit met: “Ik verdien het om een leven te hebben, ik heb m’n hele leven lang gewerkt. Ik verdien een pauze van twee of drie jaar en ik wil gewoon doen wat ik wil. Maar ik heb het gevoel dat ik tegengehouden wordt. En ik voel me open en oké om nu met jullie te praten. Ik wilde dat ik kon blijven praten aan de telefoon, want wanneer ik ophang dan hoor ik weer al die ‘neens’. En dan voel ik me bedreigd, gepest, buitengesloten en alleen. En ik ben het beu om me alleen te voelen. Ik verdien het om dezelfde rechten te hebben als iedereen, door een kind te hebben, een familie, al die dingen.”

Meer
Lees meer...