Vlaamse jongeren zitten 80 minuten per dag op TikTok

De Vlaamse 16- tot 24-jarigen gebruiken de app TikTok almaar intenser. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van onderzoeksinstituut Imec naar onze digitale gewoonten.

De cijfers: De dagelijkse schermtijd op TikTok stijgt bij de 16- tot 24-jarigen in een jaar tijd van 57 naar 80 minuten, wat neerkomt op een toename met 40 procent. Bij de andere leeftijdscategorieën is zo’n spectaculaire groei niet te zien, zo blijkt uit de bevraging van 2.800 Vlamingen.

👉”Het bereik van TikTok stabiliseert, maar het gebruik ervan intensifieert. Aan het engagement van TikTok kan niemand tippen, zeker niet bij jongeren”, concludeert professor maatschappij en innovatie Lieven De Marez (imec/UGent).

bron: Digimeter

Anders bekeken: Bij de jongeren staat TikTok op z’n eentje voor het eerst in voor meer schermtijd dan de vier Meta-platformen samen. Dat Facebook bij die leeftijdscategorie niet zo populair is, wordt al enkele jaren vastgesteld. Maar ook Instagram moet duidelijk de duimen leggen voor TikTok.

bron: Digimeter

Verslaving

Uitgezoomd: Over alle leeftijden heen spendeert de Vlaming gemiddeld zowat 3 uur per dag op de smartphone, en dan vooral op sociale media.

  • Die dagelijkse schermtijd is vergelijkbaar met de vorige jaren. Voor corona bleef dat wel nog beperkt tot 2,5 uur per dag.
  • We beseffen met zijn allen dat we te afhankelijk geworden zijn van de smartphone, zo blijkt nog uit de enquête, maar dat leidt nog niet tot dalende schermtijd.
  • Verscheidene overheden, waaronder de Europese Commissie, stellen zich grote vragen bij de mate waarin TikTok minderjarigen voldoende beschermt tegen emotioneel schadelijke inhoud en verslaving.

👉 Het volledige rapport is hier te vinden.

Meer
Lees meer...