Elon Musk doet zaken met landen over heel de wereld. Hij heeft daarbij niet altijd aandacht voor de geopolitieke impact van die samenwerkingen. Zo heeft de Amerikaanse president Joe Biden al zijn bezorgdheden geuit over wat de plannen met Musk zijn met het bedrijf. Hij voegt er nu aan toe dat het de moeite loont om de banden van de miljardair met andere landen te onderzoeken.
Vormt Elon Musk een bedreiging voor de nationale veiligheid in de VS? Biden zegt dat het “de moeite waard is om dat te onderzoeken”
Waarom is dit belangrijk?
Elon Musk en Joe Biden zijn verre van de beste vrienden. De twee mannen hebben elkaar al meermaals tegen de schenen getrapt. Volgens Musk heeft Biden te weinig aandacht voor Tesla, terwijl het één van de grootste producenten van elektrische wagens is. De Amerikaanse president hekelt op zijn beurt dan weer Musks personeelsbeleid. Al zijn er nog andere zaken waar hij zich aan stoort.Het nieuws: Biden laat Musk niet zomaar doen wat hij wil.
- De president reageerde tijdens een persconferentie nogal geprikkeld toen een journalist hem vroeg wat hij er van vond dat een vermogensfonds uit Saoedi-Arabië een belang heeft in Twitter.
- Biden zei tijdens een persconferentie dat “Musks samenwerking en/of technische relaties met andere landen het bekijken waard zijn.”
- “Ik suggereer niet dat hij iets ongepast doet. Ik merk gewoon op dat het een onderzoek waard is. Meer zeg ik niet”, klonk het.
De context: een Saoedische prins is de tweede grootste aandeelhouder van Twitter.
- Om de overname van Twitter te finaliseren kon Musk rekenen op de financiële steun van de Saoedische prins Al-Walid ben Talal. Hij is sinds 2015 de tweede grootste aandeelhouder van het bedrijf.
- Ook nu Twitter van de beurs is gehaald, blijft de prins aandeelhouder. Hij heeft simpelweg zijn aandelen overgeheveld naar het nu private bedrijf. Het ging daarbij over 35 miljoen aandelen (ter waarde van bijna 2 miljard dollar).
- Daarnaast heeft ook de dochteronderneming van een Qatarees staatsinvesteringsfonds 375 miljoen dollar bijgedragen.
Legitieme zorgen: deze landen zijn niet bepaald een grote voorstander van de vrijheid van meningsuiting.
- Musk heeft herhaaldelijk gezegd dat hij een grote voorstander is van de vrijheid van meningsuiting. Hij wil dat naar eigen zeggen weerspiegelen in de beslissingen die hij neemt voor Twitter.
- Al geven verschillende acties van de miljardair net de omgekeerde indruk. Het helpt ook niet dat hij met enkele Arabische investeerders in zee gaat.
- Voor kroonprins Mohammad bin Salman (MBS) is de surveillance van sociale netwerken “een veiligheidsvereiste”, vertelde David Rigoulet-Roze, geassocieerd onderzoeker bij het Instituut voor Internationale en Strategische Betrekkingen (Iris), aan Libération.
- Musk kan altijd antwoorden dat de ene Saoedische prins de andere niet is. Bin Salman en bin Talal hebben niet de beste relatie. Bin Talal werd in 2017 op bevel van MBS gearresteerd wegens vermeende corruptiepraktijken. Dat werd door sommigen gezien als een poging van de kroonprins om zijn machtspositie te versterken in de rijke Golfmonarchie, herinnert L’Express zich.
En wat nu? Onderzoek of geen onderzoek?
- Vorige week meldde de Washington Post dat functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Financiën overwogen een onderzoek in te stellen om onder meer na te gaan of een van de buitenlandse investeerders speciale privileges had om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van Twitter-gebruikers.
- Biden lijkt daar met zijn verklaring ook op te wijzen.
- Op 31 oktober vorig jaar had een Democratische senator al een duidelijk verzoek gedaan. “We moeten ons zorgen maken dat de Saoedi’s, die een duidelijk belang hebben bij het onderdrukken van de vrije meningsuiting en het beïnvloeden van de Amerikaanse politiek, nu de tweede grootste eigenaar zijn van een belangrijk socialemediaplatform,” tweette Chris Murphy van Connecticut.
- Op 24 oktober, enkele dagen voordat Musk de overname afrondde, ontkende de woordvoerster van het Witte Huis geruchten over een mogelijk onderzoek naar wat dat alles betekent voor de nationale veiligheid.
(ns/as)