Waar gaat het Eurovisiesongfestival 2024 door? Verschillende Zweedse steden maken kans

Nu het Eurovisiesongfestival 2023 erop zit, is het tijd om vooruit te kijken naar de editie van volgend jaar. Door de zege van Loreen trekt de liedjeswedstrijd in 2024 naar Zweden. In welke stad het Songfestival dan zal doorgaan, is nog niet duidelijk, al hebben meerdere steden al hun interesse uitgesproken.

Het wordt volgend jaar de zevende keer dat Zweden gastland zal zijn voor het Eurovisiesongfestival. De eerste keer gebeurde dat in 1975 toen de wedstrijd doorging in hoofdstad Stockholm. Tien jaar later trok het Songfestival opnieuw naar Zweden, maar deze keer was Gotenburg de gaststad. Met meer dan 14.000 plaatsen was Scandinavium op dat moment namelijk de grootste indoorhal ter wereld. Het zou zelfs tot 2000 duren voor het Eurovisiesongfestival doorging voor een groter publiek, maar daarover later meer.

Stockholm, Gotenburg en Malmö

De derde keer dat Zweden de wedstrijd mocht organiseren was in 1992. Toen koos het voor Malmö, na Stockholm en Gotenburg de derde grootste stad van het land. In 2000 kwam de wedstrijd voor de tweede keer naar de Zweedse hoofdstad Stockholm. Zij haalden het toen van Gotenburg en Mälmo, die ook opnieuw kandidaat waren. De Globe Arena zorgde ervoor dat het publieksrecord uit 1985 eindelijk werd verbroken.

In 2013, na de eerste overwinning van Loreen, was het opnieuw aan Zweden en opnieuw waren dezelfde drie steden kandidaat. Gotenburg viel toen al snel af omdat er kort ervoor een grote paardenshow doorging en er twijfels waren over het aantal beschikbare verblijfsmogelijkheden. Bovendien vroeg de European Broadcasting Union (EBU) aan de Zweedse organisatie om een kleinere editie van het Songfestival. De jaren ervoor was de wedstrijd namelijk doorgegaan in zeer grote locaties. Dat zorgde niet alleen voor zeer hoge kosten, maar in 2011 in de Düsseldorf Arena in Duitsland ook voor een matige sfeer. Daarom werd opnieuw gekozen voor de Malmö Arena.

Na de zege van Måns Zelmerlöw met Heroes trok het Eurovisiesongfestival in 2016 voor de zesde keer naar Zweden. Organisator SVT gaf daarbij al snel aan de voorkeur te hebben voor de Tele2 Arena in Stockholm. Dat bleek echter niet haalbaar omdat dat stadion gebruikt wordt voor voetbalwedstrijden en geen 4 tot 6 weken op voorhand beschikbaar was. Daardoor werd uiteindelijk opnieuw gekozen voor de Globe Arena.

Stockholm

Stockholm lijkt opnieuw de grote favoriet om het Eurovisiesongfestival in 2024 te mogen organiseren. Winnares Loreen sprak zelf al haar voorkeur uit voor de Zweedse hoofdstad, al wil dat in principe niets zeggen. Zo had Måneskin bijvoorbeeld een voorkeur voor Rome en werd het uiteindelijk toch Turijn als gaststad in 2022. Stockholm heeft uiteraard genoeg bedden om de vele bezoekers van het Songfestival te ontvangen en is ook vlot bereikbaar met het vliegtuig. Die twee zaken zijn belangrijke eisen van organisator EBU.

Qua locatie is er wel meer onzekerheid. De Globe Arena – die ondertussen de Avicii Arena heet – is door renovatiewerken namelijk niet beschikbaar. Daardoor wordt nu in de eerste plaats gekeken naar de Friends Arena. Dit gigantische voetbalstadion – met dak – heeft plaats voor 60.000 mensen, maar zou kleiner kunnen gemaakt worden. Dat laatste gebeurt ook als de Friends Arena gebruikt wordt om de finale van de Zweedse voorronde Melodiefestival te organiseren. Volgens verschillende bronnen zou de Zweedse openbare omroep SVT al in maart begonnen zijn met plannen te maken om de Friends Arena te gebruiken als mogelijke locatie voor het Eurovisiesongfestival 2024.

Het enige probleem met de Friends Arena is dat die locatie gebruikt wordt door voetbalclub AIK Fotboll. Die club lijkt voorlopig niet van plan om zijn thuishaven af te staan. Als alternatief zou AIK eventueel tijdelijk zijn thuiswedstrijden kunnen afwerken in de nabijgelegen Tele2 Arena, maar dat stadion heeft kunstgras in plaats van natuurgras en dat is niet naar de zin van de clubvoorzitter. Stockholm Live, de uitbater van beide voetbalstadions, liet aan Dagens Nyheter weten met alle partijen te willen samenzitten om tot een oplossing te komen.

Malmö

Als Stockholm niet tot een oplossing komt, lijkt Malmö klaar te staan om in te springen. De tweede grootste stad van Zweden lijkt alvast van plan om zich opnieuw kandidaat te stellen. Dat liet de recreatieverantwoordelijke van Malmö weten aan Sydsvenskan. De stad liet daarnaast wel weten eerst de financiële kant van heel de zaak te willen bekijken. Malmö zou in 2013 namelijk ontgoocheld geweest zijn in de organisatie van het Eurovisiesongfestival, dat hen veel minder zou hebben opgebracht aan toerisme dan vooraf gedacht. Veel bezoekers zouden toen namelijk in het nabijgelegen Kopenhagen hebben verbleven en daar vooral geld hebben uitgegeven.

Toch heeft Malmö wel één grote troef. Met de Malmö Arena beschikt het namelijk over de tweede grootste indoorhal van Zweden. Door de renovatiewerken aan de Avicii Arena is het zelfs de grootste beschikbare concertzaal. De Malmö Arena is wel heel wat kleiner dan de Friends Arena en de Tele2 Arena. De slechte ervaring van in Düsseldorf heeft er wel voor gezorgd dat de EBU niet happig is om het Songfestival opnieuw in een voetbalstadion te organiseren.

Gotenburg

Naast Stockholm en Malmö zijn er nog enkele outsiders die maar weinig kans maken om gekozen te worden als gaststad. Zo hoopt Gotenburg om na 1985 voor de tweede keer het Eurovisiesongfestival te mogen organiseren. Dat zou dan opnieuw doorgaan in het enigszins verouderde Scandinavium. Die hal heeft echter heel wat zaken die voor problemen zorgen. Zo moeten vrachtwagens buiten uitgeladen worden en is het dak te laag en niet sterk genoeg voor alle verlichting en andere installaties. Vorige week keurde het stadsbestuur de bouw van een nieuwe indoorhal in Gotenburg goed, maar die zal uiteraard niet op tijd klaar zijn voor het Eurovisiesongfestival in 2024.

Örnsköldsvik

Een buitenbeentje tussen de kandidaat-gaststeden is Örnsköldsvik. Deze stad ligt meer dan 500 kilometer noordelijker dat Stockholm en heeft amper 33.000 inwoners. Toch beschikt Örnsköldsvik met de Hägglunds Arena over een moderne en vrij grote concerthal. Zo organiseerde deze indoorarena dit jaar nog de halve finale van Melodifestivalen.

Het gebrek aan hotels en andere verblijfplaatsen zou Örnsköldsvik willen oplossen door hun drukke haven grote cruiseschepen beschikbaar te maken voor de vele bezoekers van het Eurovisiesongfestival. De stad beschikt wel enkel over een regionale luchthaven waardoor iedereen met tussenvluchten vanuit Stockholm zou moeten komen, iets wat niet zo handig lijkt. Toch liet het stadsbestuur van Örnsköldsvik aan Dagens Samhälle weten zich – net als voor 2016 – kandidaat te zullen stellen.

Jönköping

Een andere outsider is Jönköping. Dat is de geboortestad van Agnetha van ABBA waardoor de link met het Eurovisiesongfestival niet ver te zoeken is. Met de Husqvarna Garden beschikt Jönköping over een indoorhal voor 7.000 bezoekers. Dat is aan de kleine kant, maar niet onoverkomelijk. Drijvende kracht achter een vermoedelijke kandidatuur van Jönköping is de regio Småland, die het toerisme wil promoten.

Of al deze steden zich ook effectief zich kandidaat zullen stellen, moet later blijken. Binnenkort zullen de EBU en zender SVT bekendmaken aan welke eisen gaststeden moeten voldoen. Daarop krijgen kandidaat-gaststeden tot een bepaalde deadline de tijd om een bid book in te dienen.

Meer
Lees meer...