Left Right
scrollTop top

Waarom miauwen katten? De lichaamstaal van je kat uitgelegd


Waarom miauwen katten? De lichaamstaal van je kat uitgelegd

Hun buikje laten zien, hun staart in je gezicht duwen: katten praten heel anders met mensen dan wij. Natuurlijk wil je weten wat je kat wil zeggen om zo beter voor haar te zorgen. Maar wat betekent miauwen of je kat die z’n oren platlegt? Wij leggen het even voor je uit. 

1. Een zichtbaar buikje

Shutterstock

Je kat ligt op haar rug en laat haar buikje zien: wat moet je doen? Als je op zo’n moment op de buik van een kat wrijft, is de kans groot dat ze agressief wordt. Een kat neemt deze pose namelijk aan als ze zich ingesloten voelt en niet kan ontsnappen, zo probeert ze zichzelf te verdedigen.

Toch is dat niet altijd het geval: als je kat ontspannen en tevreden is, kan ze effectief haar buikje tonen om jou te laten wrijven. Het komt er dus op aan om te leren wat je kat verkiest.

Gif-cat

2. Staart omhoog of omlaag

Shutterstock

Een van de duidelijkste signalen voor het humeur van je kat is haar staart. Als ze die omhoog houdt, wijst dat op zelfvertrouwen. Een staart die omhoog krult rond de staart van een andere kat of rond jouw benen, wijst op affectie en vriendschap.

Maar een hoge staart is ook niet altijd positief en lief. Een kaarsrechte staart met rechtopstaande haren wijst erop dat je kat zich bedreigd voelt. Als die ook nog gecombineerd wordt met een gekromde rug, rechtstaand haar op de ruggengraat en zichtbare klauwen, blijf je beter even uit de buurt van je kat.

Ook een hangende staart kan erop wijzen dat je kat angstig is. Kwispelen is dan weer vaak een signaal dat je kat de situatie probeert in te schatten, maar het kan ook een teken van opwinding zijn.

Giphy

3. Oren naar voren of naar achteren

Shutterstock

Ook aan de oren kan je heel wat afleiden. Als die een beetje naar voren wijzen, is je kat meestal blij of speels, terwijl rechtopstaande oren vertellen dat ze aandachtig is.

Giphy

Maar als de oren naar achteren of naar de zijkant staan, moet je opletten. Naar achteren kan wijzen op een geïrriteerde of bange kat, zijwaarts kan wijzen op een nerveuze kat. Als de oren naar achteren én dicht tegen het hoofd liggen, dan heb je te maken met een heel angstige, defensieve of boze kat.

4. Geknipper, de starende blik en de pupillen

Giphy

Als je wil weten wat je kat denkt, moet je ook goed naar zijn ogen kijken, want die kunnen veel vertellen. Als een kat jou – of een van zijn soortgenootjes – begroet met traag en loom geknipper met de ogen, dan wijst dat op affectie. Het feit dat de kat haar ogen durft te sluiten in jouw bijzijn wijst erop dat ze je door en door vertrouwt. Een gepaste reactie is de knipoog beantwoorden, zo toon je dat je geen gevaar vormt voor haar.

Maar de ogen geven ook nog andere signalen. Als je kat staart zonder te knipperen, dan is het mogelijk dat ze iets van jou wil, spelen bijvoorbeeld. Maar het is ook mogelijk dat hij vijandigheid voelt, zeker als de starende blik gecombineerd wordt met een starre lichaamshouding.

Funnycutegifs

De pupillen van je kat zullen dan weer verwijden als ze banger wordt, omdat ze zoveel mogelijk informatie wil opnemen. Als je kat opgewonden of boos is, dan zullen haar pupillen meestal vernauwen. Maar let op: ook het licht kan een effect hebben op de pupillen van je kat, dus moet je aandacht hebben voor haar volledige lichaamstaal.

5. De open mond

Shutterstock

Normaal is de mond van een kat gesloten, dus als dat niet het geval is kan je daar iets uit afleiden. Als je kat haar onderste kaakbeen doet vallen en daarbij een grimas trekt, zal je misschien vermoeden dat ze pijn heeft, maar dat is niet het geval. Wat ze echt doet, is ruiken.

Als je kat haar mond opent en haar lippen terugtrekt, is de kans groot dat ze ook staart, haar tanden ontbloot en blaast. En dat wil zeggen dat ze wellicht geïntimideerd of agressief is.

Giphy

Een geeuw kan niet alleen wijzen op vermoeidheid, maar ook op stress, tegenstrijdige gevoelens of het feit dat ze zich klaarmaakt om actie te ondernemen.

6. Miaaaauw

En als je kat miauwt? Dan is dat vooral om aandacht te vragen. Misschien heeft je kat wel honger, wil ze spelen, of miauwt ze gewoon om je te begroeten.

Spinnende geluidjes duiden natuurlijk op een grote tevredenheid, maar ook gerochel met een hoge toon of ‘gebabbel’ wijzen op vriendelijkheid. Een grommende, blazende of spuwende kat laat je dan weer beter met rust, tot ze gekalmeerd is.

Om al deze geluiden uit elkaar te kunnen houden, is het belangrijk dat je goed oplet en luistert naar je kat. Alleen zo zal je haar kunnen begrijpen. En dat is natuurlijk wat elk baasje wil.

Shutterstock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…