Waarom Will Smith Chris Rock slag in het gezicht gaf op de Oscars: Voorgeschiedenis met moppen over Jada

De Oscars zorgden vannacht voor commotie. Toen Chris Rock op het podium een mop maakte over het haarverlies van Jada Pinkett Smith reageerde Will Smith hard om zijn vrouw te verdedigen. Hij stond op, stapte op het podium en verkocht Chris Rock een slag in z’n gezicht.

Vannacht werden de Oscars uitgereikt. Daar schreef Ariana DeBose geschiedenis met de Oscar voor beste actrice in een bijrol voor haar rol als Anita in West Side Story. Ze is de eerste openlijk lesbische, gekleurde vrouw die de prijs in ontvangst mocht nemen. Dune ging met de meeste prijzen lopen, zes in totaal en de hoofdprijs van Beste Film ging naar CODA. Maar er zal één moment zijn waarover nog veel gesproken zal worden.

Will Smith

Chris Rock reikte op de Oscars de award voor Beste Documentaire uit. In zijn speech voor de uitreiking haalde hij Jada Pinkett Smith aan en dat was allesbehalve naar de zin van haar echtgenoot Will Smith. Chris Rock zei dat hij uitkeek naar G.I. Joe 2 met Jada Pinkett Smith. Dat was een verwijzing naar het haar van de actrice, dat door de aandoening alopecia uitvalt.

Will Smith liet het daar niet bij. Hij stond op, stapte het podium op en gaf Chris Rock een mep in z’n gezicht. Vervolgens keerde hij terug naar z’n stoel. Chris Rock reageerde met: “Wow, Will Smith heeft me net in m’n gezicht geslagen”. Vanop z’n stoel riep Will Smith nog: “Je moet je f*cking mond houden over mijn vrouw”.

Voor alle duidelijkheid was het incident niet ingestudeerd en was het ook een grote shock voor het aanwezige publiek, de kijkers en de Academy. De organisatie van de Oscars tweette na het incident ook dat ze “elke vorm van geweld afzweren”.

Bekijk het incident hier:

Voorgeschiedenis

Er was al een voorgeschiedenis tussen Will Smith en Chris Rock die mogelijk bijgedragen heeft tot de escalatie op het podium van de Oscars. Vijf jaar geleden was Chris Rock de presentator van de Oscars. In zijn openingsmonoloog verwees hij toen al naar Jada Pinkett Smith. Hij lachte daarbij met het feit dat Jada de Oscars boycotte, in de nasleep van #OscarsSoWhite, terwijl Will Smith geen nominatie kreeg voor zijn film Concussion.

In 2018 kwam er nog eens een confrontatie tussen de twee. Toen wenste Will Smith via sociale media zijn ex en moeder van zijn oudste zoon Willard Carroll ‘Trey’ Smith III, Sheree Zampino, een gelukkige verjaardag. Chris reageerde onder de post: “Wow, je hebt een heel begripvolle vrouw”. Waarmee hij opnieuw verwees naar Jada Pinkett Smith. Will reageerde niet op de comment, maar Sheree deed dat wel. Ze hield het bij een simpele: “Niet haten”.

Hoewel het dus nooit eerder tot een confrontatie kwam, is het niet de eerste keer dat Chris Rock de familie Smith gebruikt voor z’n moppen. Dat kan dus een verklaring zijn voor de hevige reactie van Will Smith.

Excuses in speech

Terug naar 2022, want amper een paar minuten na het incident op de Oscars verscheen Will Smith opnieuw op het podium. Toen was dat om de Oscar voor Beste Acteur in ontvangst te nemen voor zijn rol als Richard Williams in King Richard, over de vader van de tenniszussen Williams. In zijn speech verwees hij naar het incident. “Richard Williams was een sterke beschermer van zijn familie. Op dit punt in mijn leven ben ik overweldigd door wat God van me vraagt om te doen en te zijn.” Hij verwijst vervolgens naar zijn tegenspeelster Aunjanue Ellis die hij in de film beschermde. “Ze is een van de sterkste en meest delicate mensen die ik ooit heb gekend.” Vervolgens verwees hij ook naar Saniyya Sidney en Demi Singleton die in de film zijn dochters Venus en Serena Williams speelden.

“Het is mijn taak in het leven om van mensen te houden en ze te beschermen. Om te doen wat wij doen, moet je aanvaarden dat mensen je misbruiken, dat ze over je praten en je zonder respect behandelen. En je moet doen alsof dat allemaal oké is.” Vervolgens verwijst hij naar collega-acteur Denzel Washington. “Hij vertelde me enkele momenten geleden: ‘Op je hoogste moment moet je opletten. Dat is wanneer de duivel voor je komt’.”

Later in z’n speech biedt hij z’n verontschuldigingen aan. “Ik wil mijn excuses aanbieden aan de Academy en de aanwezige genomineerden. Liefde zorgt ervoor dat je gekke dingen doet. Bedankt voor deze eer en dit moment. Bedankt in de naam van Richard en de rest van de familie Williams. Ik hoop dat de Academy me ooit nog uitnodigt.”

Meer
Lees meer...