Waarom alle Zuid-Koreanen volgend jaar een of twee jaar jonger zullen zijn

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben donderdag een wet aangenomen om de leeftijdsberekeningssystemen van het land af te schaffen. De inwoners van het land zullen daardoor één of zelfs twee jaar jonger zijn dan vandaag.

Waarom is dit belangrijk?

Al tientallen jaren bestaan er in Zuid-Korea drie systemen voor het berekenen van de leeftijd van de inwoners. Om meer klaarheid te scheppen, hebben de autoriteiten beslist dat er binnenkort slechts één berekeningsmethode zal worden gebruikt.

In het nieuws: De wet tot afschaffing van de traditionele systemen is donderdag aangenomen.

  • Het Zuid-Koreaanse parlement heeft ingestemd met een wet om twee traditionele methoden voor leeftijdsberekening in het land af te schaffen. Die werden in sommige gebieden nog steeds toegepast.
  • Vanaf juni 2023 geldt alleen nog het internationale systeem.

De details: Zuid-Koreanen hebben vele leeftijden.

  • Momenteel worden drie berekeningsmethoden gebruikt.
  • Volgens het eerste systeem is een kind één jaar oud bij de geboorte. Op 1 januari wordt daar telkens een jaar bijgeteld. Dat is de methode die in het dagelijks leven het meest gebruikt wordt.
  • Het tweede systeem stipuleert dat een kind niet meteen één jaar oud is bij de geboorte. Net zoals bij systeem 1 wordt er een jaar bijgeteld op 1 januari. Die methode wordt bijvoorbeeld gebruikt om de wettelijke drink- en rookleeftijd vast te stellen.
  • Het derde systeem volgt de internationale norm, met dezelfde berekening als in België. Een persoon is niet één jaar oud bij de geboorte en wordt een jaar ouder op de geboortedatum. Die methode wordt sinds het begin van de jaren zestig gebruikt voor onder meer medische en juridische documenten. Dat systeem zal vanaf juni 2023 in alle gebieden gelden.

Meer uitleg: Zuid-Korea stapt af van de verschillende systemen om het leven van de mensen te vereenvoudigen en kosten te besparen.

  • “De herziening is bedoeld om onnodige sociaal-economische kosten te beperken, aangezien juridische en sociale geschillen en verwarring blijven bestaan als gevolg van verschillende manieren om de leeftijd te berekenen,” verduidelijkte Yoo Sang-bum van de regerende People Power Party in het parlement.
  • Bovendien leidde het naast elkaar bestaan van de verschillende methoden tot communicatieproblemen op het internationale en nationale niveau. “Ik herinner me dat vreemden me verbijsterd aankeken, omdat het lang duurde voordat ik met een antwoord kwam over mijn leeftijd,” zegt een jonge kantoormedewerker in een reactie tegenover het persagentschap Reuters.

Een voorbeeld: Door het naast elkaar bestaan van de drie hierboven beschreven systemen kan iemand drie leeftijden tegelijk hebben.

  • Een baby geboren op 20 december 2021, is op 8 december 2022:
    • 2 jaar oud volgens het eerste systeem.
    • 1 jaar oud volgens het tweede systeem.
    • jonger dan 1 jaar volgens het derde systeem. Op 20 december wordt die 1 jaar oud.

(ns/fjc)

Meer
Lees meer...