Wat betekent ‘Netflix Originals’ eigenlijk? Niet wat je denkt!

Netflix is bijna niet meer weg te denken uit ons leven en ook de zogenaamde ‘Netflix Originals’ worden steeds belangrijker. De streamingsdienst pakt dan ook graag uit met die term, al betekent die eigenlijk niet wat veel mensen denken.

Klassieke televisie heeft afgedaan en wordt steeds meer vervangen door Netflix. De populairste streamingsdienst groeit nog ieder jaar en neemt zeker bij jongeren de plaats in van het live tv-kijken. (Lees hier hoeveel een account op Netflix kost.)

Maar dat zorgt er niet voor dat Netflix stil zit. Concurrenten zoals Hulu, Apple TV en Amazon Prime liggen namelijk op de loer en proberen ook hun deel van de markt te veroveren. Om hen voor te blijven investeert Netflix gigantische bedragen in eigen content, dit jaar gaat het over zo’n 6,5 miljard euro.

Misleidende term

Met dat bedrag wil de streamingsdienst in 2018 maar liefst 700 eigen series, films en specials maken. Die producties krijgen het label ‘Netflix Originals’, al wil dat niet altijd zeggen dat Netflix de serie of film zelf gemaakt heeft. Wil je als eerste de nieuwste series en films te zien krijgen? Hier vind je hoe dat moet.

De term wordt door de streamingsdienst nogal misleidend gebruikt, maar wil eigenlijk alleen maar zeggen dat de content in een bepaalde markt exclusief bij Netflix te zien is.

Afhankelijk van land tot land

Daardoor kan het label per land verschillen. Zo is zelfs een van hun bekendste Netflix Originals, House of Cards, door een derde partij gemaakt en verschijnt de serie daardoor in Duitsland eerst op betaalzender Sky Atlantic.

Ook succesreeksen zoals The End of the F***ing World (Channel 4), El Chapo (Univision), Frontier (Discovery), Better Call Saul (AMC), Orphan Black (Space/BBC America), Penny Dreadful (Showtime/Sky) en Riverdale (The CW) zijn maar deels door Netflix geproducet of zelfs gewoon aangekocht.

Daardoor heeft de streamingsdienst niet in alle landen de rechten op die reeksen en vallen ze dus niet overal te zien. Sinds kort behoort ook het Belgische Tabula Rasa tot die categorie en zien kijkers uit veel landen dus het label ‘Netflix Original’ staan als ze ernaar kijken.

Netflix Original of Exclusive?

De streamingsdienst maakt dus maar al te graag gebruik van het label ‘Netflix Original’ door de goede reputatie die eraan vasthangt, maar eigenlijk zou ‘Netflix Exclusive’ een correctere benaming zijn.

Ted Sarandos, Chief Content Officer, liet recent nog weten in een interview dat Netflix overwogen heeft om die naam te gebruiken maar dat het besloten heeft om dat niet te doen “omdat mensen het niet correct vinden klinken.”

Benieuwd naar wat volgens ons de vijf beste Netflix Originals zijn? Bekijk dan hier onze selectie!

Meer
Lees meer...