Wat gaan we zien in Reizen Waes: Nederland?

Geschreven met input van Hoy Hoy

Vorig seizoen hebben we kunnen kennismaken met allerlei verrassende kanten van België en komend jaargang zijn onze Noorderburen aan de beurt in Reizen Waes: Nederland. Interessant en ook wel een beetje pikant, want er bestaan over en weer veel vooroordelen. Gaat de in beide landen populaire Tom Waes richting rosse buurten, de coffeeshops en windmolens of komt hij met minder voorspelbare onderwerpen op de proppen? 

Alles kan goedkoper

In de rest van de wereld denken sommige mensen dat de Hollanders al drugs gebruikend en kaas etend door het leven gaan, lopend op klompen. Vraag het een Amerikaan en de kans is groot dat hij denkt dat Amsterdam een land is, met Denemarken als hoofdstad. In België weten we beter, al kennen wij het Nederlandse volk veelal als direct in de communicatie (recht voor zijn raap) en is er het bekende stempel dat ze nogal zuinig zijn. Als Tom met zijn crew en bus door het koude kikkerlandje rijdt, zal hij er op allerlei manieren aan herinnerd worden dat je in Nederland alles kunt verzekeren, en dat alles goedkoper kan. De goedkoopste autoverzekering voor de bus, de goedkoopste kostbaarhedenverzekering voor de camera-apparatuur en de goedkoopste reisverzekering natuurlijk, voor als Tom heimwee krijgt naar Tuvalu, Georgië of China. Zien we die directheid en zuinigheid terug in Reizen Waes: Nederland

Illegale kaas en Linda de Mol in haar blootje

Dat is afwachten, maar onze collega’s van Vlaamskijken.be weten al een tipje van de sluier op te lichten. Zo is er een item over kaas. Geen gewone kaas zoals je er op elke straathoek kunt kopen, nee: illegale kaas. Dat maakt nieuwsgierig! Zal er wiet of hasj in die kaas zitten? Zijn er wetten voor kaasproductie in Nederland? Ook wordt er gerept over een blote Linda de Mol. Tijdens een 

zogenaamde BN-safari – een tour langs huizen van bekende Nederlanders – schijnt Tom aangebeld te hebben bij de presentatrice, die op dat moment net een massage onderging en ‘er niet op gekleed’ was, zoals Hollanders het uitdrukken. Over Nederlandse directheid gesproken: “Ik schrok me het lazarus!”

Tulpenveld

Verder worden enkele onderwerpen opgenoemd die ook menig Nederlander de wenkbrauwen doen fronzen: Molukse papeda of een fietsfanfare. En zien we een foto van Tom op een echte toeristische trekpleister: de Keukenhof, een openluchtmuseum met als voornaamste onderwerp bloemen. Het gezicht en de lichaamshouding van de presenterende en acterende globetrotter op een foto bij een tulpenveld spreken boekdelen. Tot slot werd gelekt dat Waes het land verkent per powerboat, botsauto, een Friese skûtje en parachute. De uitzendingen van Reizen Waes: Nederland beginnen op 17 oktober bij de VPRO. 

Meer
Lees meer...