“We bouwen met N-VA een digitaal leger”: Bart De Wever vastberadener dan ooit in Toogpraat

Bart De Wever is moe. Hij slaapt slecht. Niet slechter dan anders, maar wel slecht. De N-VA-voorzitter zat deze voormiddag een uurtje samen met newsmonkey en stond scherp, ondanks dat slaapgebrek. Op 25 mei plant hij geen mars op de Wetstraat 16, “hoe sympathiek dat ook overkomt”. De beste quotes uit ons gesprek over marihuana, slechte peilingen en de Rode Duivels.

Slaapt u nog goed? “Ik heb nooit goed geslapen”

“Ik slaap heel slecht in en ik kan slecht opstaan. Ik denk dat er een oorzakelijk verband is tussen die twee realiteiten. Ik kom aan vijf uur per nacht.”

Zijn uitspraak over “goede cv’s”? “Ik neem geen woorden terug”

“Mijn uitspraak van gisteren is gedecontextualiseerd. Iemand die het volledige interview leest, zal het wel snappen. Maar als je er enkele citaten uithaalt en online smijt, tja. Maar alles wat je goed kan uitleggen, daar moet je niet te veel schrik voor hebben.”

Zijn eigen cv? “Ik heb 1 keer gesolliciteerd, ik heb de job niet gekregen”

“Dat was bij het Davidsfonds. Ik was bij de laatste twee en ze hebben de andere genomen. Ik weet niet of ze iets laten liggen hebben.”

Zijn jaar ‘werkloosheid’? “Ik liep als Garfield in stoeten”

“Ik heb ooit een jaar moeten overbruggen tussen mijn afstuderen en mijn job als assistent aan de universiteit in Leuven. Ik heb toen allerlei ‘jobjes’ gedaan. Ik heb bijvoorbeeld als hovenier gewerkt bij een bourgeois Franstalige familie gewerkt. Ik ben er ooit in geslaagd een volledige azalea uit de grond te schuppen, ik dacht dat het onkruid was.

Ik heb in een Garfield-kostuum in stoeten gelopen, dat betaalde heel goed. Ik heb een paar jaar af en aan gewerkt in een drukkerij en voor de Koninklijke militaire school gewerkt.

Zijn Madame Soleil-gehalte? “Ik stond in bewondering voor mezelf toen ik naar Jambers keek”

“Ik heb gisteren in Jambers gezien hoe profetisch ik kan zijn. Ik stond versteld van mezelf. Het overlijden van Dehaene was een event dat niemand kon voorzien, en dat is wel een beetje een game changer geworden. Sommige partijen hebben hun hele strategie aangepast. Daar kan je geen commentaar op geven, want dat is onrespectvol dus ik ga dat niet doen.”

“Ik vecht elke dag tegen het cynisme”

“De dag dat ik het gevecht verlies, zal ik een andere job zoeken. Of misschien beter slapen.”

De clou van de zaak? “Bij Open Vld is de geloofwaardigheid weg”

“Mensen die wat verder van de politiek staan, lezen niet al die verkiezingsprogramma’s. De clou van de zaak is geloofwaardigheid en die bouw je op door een bepaald discours en beleid consequent te voeren. Het grootste probleem van CD&V, sp.a en Open Vld is dat ze wel kunnen spreken over lastenverlaging, maar dat iedereen wel weet dat die er de laatste jaren niet gekomen is, integendeel. Nu zeggen dat je alles gaat keren staat in schril contrast met wat je tot nu toe gedaan hebt. Zeker bij Open Vld, die al lang aan de macht is en al lang spreekt over lastenverlaging, kan je zeggen dat de geloofwaardigheid echt weg is.”

Sociale media? “Qua beschaving na de val het West Romeinse Rijk ben ik gestopt met de dingen te volgen”

“Ik ben een digibeet. Ik heb geen Facebook en geen Twitter. Ik heb 25.000 volgers op Twitter en ik heb altijd gedacht om ooit 1 tweet te sturen: de dag dat ik stop met politiek. Dat zou humoristisch zijn. Mijn account bestaat vooral om te beletten dat anderen in mijn naam op Twitter gaan. Als ik alles zou twitteren wat er in mijn opborrelt, zou ik binnen de drie dagen mijn ontslag mogen geven. Het zou heel snel heel grondig foutlopen.”

Online campagne? “Wij bouwen een digitaal leger met de N-VA”

“Online campagne voeren smaakt naar meer. De partij investeert er enorm in. Het zijn veel intelligentere campagnes: je weet wie je advertenties bekijkt. Je kan daar veel mee doen, als je je digitale following kunt identificeren wordt dat een leger. Ik denk dat weinig mensen nog klassiek lid willen worden van een partij, maar ’s avonds achter de computer meevechten wordt steeds pertinenter.”

newsmonkey

Cannabis? “Ik kan enkel een drugdebat voeren met mensen die alles willen legaliseren.”

“Alcohol is een wettelijk en sociaal aanvaarde drug. Nicotine is een van de belangrijkste killers. Is het een goed idee om er nog een aantal aan toe te voegen? Dat kan als je ethisch zegt dat de individuele verantwoordelijkheid primeert op al de rest. En dan moet je alles legaliseren. Ik kan alleen een drugdebat rationeel voeren met mensen die zeggen: ‘Legaliseer alles’. Daar valt iets voor te zeggen. Maar strookt dat met mijn persoonlijke ethiek? Ik kan mezelf niet overtuigen om marihuana op dezelfde manier los te laten op de wereld.”

Marihuana (bis)? “Cannabis is een harddrug geworden”

“Zij die cannabis minimaliseren tot een straffe sigaret, die vergissen zich deerlijk. Dit roesmiddel zal niet anders zijn dan alle andere. Nu al is schizofrenie in volle opmars omwille van cannabisgebruik. Je kan mij niet overtuigen dat dit een goed idee is. Ik zal daar nooit van overtuigd zijn.”

Energiebeleid? “Nog een veertigtal jaar kernenergie”

“Het slimste energiebeleid is proberen om zo min mogelijk energie te verbruiken. Wij zijn absoluut voor uit de kernenergie stappen. Maar als we dat binnen een paar jaar doen, hoe gaan we dat dan oplossen zonder veel meer fossiele productie? Je zal toch onder ogen moeten zien dat we nog een veertigtal jaar in de kernenergie zullen moeten blijven. We moeten de afgeschreven centrales op een veilige manier goedkope energie laten opwekken om alternatieve energie te kunnen betalen.”

Het stadhuis van Antwerpen? “Een energetische catastrofe”

“Ik heb een studie laten maken wat het me zou kosten om het stadhuis te restaureren. Kostprijs? Tussen de 20 en de 30 miljoen euro, het wordt dan het eerste gebouw van de 16de eeuw dat klimaatneutraal is. Momenteel stook je voor de gordijnen.”

Nog dingen in de mouw? “Ja, maar is het zo slim om ze eruit te halen?”

“Van dingen die je loslaat, weet je niet altijd waar die naartoe lopen. Het is een wilde arena nu, en als je iets loslaat weet je niet wie het allemaal te lijf vliegt. Voor je het weet denk je: ‘Ik heb nog een stok’, gooi je die weg en blijkt het een boomerang te zijn die terug in je eigen gezicht vliegt.”

Een mars op de 16? “Neen, hoe sympathiek hoe dat ook overkomt”

“Ik heb erover nagedacht, maar deze keer ga ik het niet doen. Twee jaar geleden was ik wél van plan om te voet naar het stadhuis gaan, maar ik had niet ingecalculeerd dat heel de zaal ging meegaan en dat er onderweg nog mensen gingen aansluiten.”

Het doel is 30 procent? “Vanaf dat we op tram 3 zitten, gaat men erkennen dat initiatief bij ons ligt.”

“Het gevaar van een tripartite eventueel aangevuld met Groen wordt des te pertinenter bij elke stem dat we onder de 30 procent zitten. Zodra ze kunnen zeggen dat ze eigenlijk niet verloren hebben, of toch niet hard, zijn ze weg. Daar ben ik heilig van overtuigd.”

Een Rode Duivels-sjaal? “Ik heb veel gebreken maar hypocrisie is daar niet een van”

“Ik ben geen voetbalfan. Ik kan geen middenstip van een goal onderscheiden. Ik ga dus niet met een sjaal van de Duivels rondlopen.”

De ex-Rode Duivel op de N-VA-lijst? “Nu val ik echt door de mand”

“Vreselijk, ik kan niet op zijn naam komen. Hij woont dan nog in mijn eigen provincie. Mijn excuses aan de betrokkene.”

Bekijk het volledige gesprek:

Meer
Lees meer...