Welke ‘Call of Duty’ is de beste? We rangschikken ze alle 14

Elk najaar brengt een nieuw ‘Call of Duty’-spel, dat is zo voorspelbaar ondertussen dat zelfs je grootmoeder het weet. Dit jaar is dat ‘Call of Duty: Black Ops 4’ en de verwachtingen zijn enorm hoog gespannen. Over een goeie week weten we of dat al dan niet terecht is. In afwachting kijken we alvast tegen welke voorgangers het moet opboksen. Dit zijn alle 14 ‘Call of Duty’-games gerangschikt van de slechtste tot de beste:

14. Call of Duty: Ghosts (2013)

PlayStation 4, Xbox One (backwards compatible), Windows, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U

Call of Duty: Ghosts is een gemakkelijke keuze voor het slechtste Call of Duty-spel aller tijden. Het was een overhaaste poging om de Call of Duty-franchise nieuw territorium binnen te loodsen. De game draaide ook verschrikkelijk slecht – ondanks dat het de eerste titel op de nieuwe generatie consoles.

De eerste post-Modern Warfare-inzending van Infinity Ward was ongeveer net zo generiek als mogelijk binnen de franchise en zonder grote, gedenkwaardige momenten en missies in de campagne voor één speler. Het enige dat we missen van Ghosts is de unieke Extinction-modus.

13. Call of Duty 3 (2006)

PlayStation 3, PlayStation 2, Xbox, Xbox 360, Wii, Windows, OS X, Xbox One (backwards compatible)

De eerste opmerkelijke misstap van Call of Duty kwam al vroeg, en het leek een resultaat van de plotselinge vraag naar jaarlijkse afleveringen voor franchises. Activision had iets nodig terwijl Infinity Ward werkte aan Modern Warfare, en dus sleepte Treyarch deze Call of Duty 2-opvolger aan.

Treyarch zou speciale dingen gaan doen in de franchise, maar Call of Duty 3 was niet echt eentje daarvan. Netwerkproblemen met het spel vergalden de pret, en de solide campagne ontbrak de finesse of opvallende scenario’s van zijn voorganger.

12. Call of Duty (2003)

PlayStation 3, Xbox 360, Windows, OS X

De oorspronkelijke Call of Duty was misschien niet de meest revolutionaire van de serie, maar er zaten wel heel veel dingen in die je in andere first-person shooters nog vond destijds. Het spel speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en verdeelde zijn single player-campagne onder de drie belangrijkste geallieerde troepen (de VS, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie).

Call of Duty zorgde voor een high-impact geluidsontwerp en een nieuw niveau van realisme in gevechten. Online multiplayer was geen grote zaak bij de eerste game – het ontbrak veel van de verfijningen en conventies die je in latere Call of Duty-games ziet – maar het hield destijds wél stand onder leeftijdsgenoten zoals Medal of Honor.

11. Call of Duty: Black Ops 3 (2015)

PlayStation 4, Xbox One, Windows, PlayStation 3, Xbox 360

De Call of Duty: Black Ops-trilogie heeft twee soorten fans: zij die leven en sterven voor de hele trilogie, en zij die deel drie niet zo leuk vonden. Persoonlijk zitten we in dat laatste kamp. Black Ops 3’s verhaal was behoorlijk saai, je werd constant aan een touwtje geleid. De multiplayer ging iets te ver af van wat Black Ops 1 & 2 zo geweldig maakte.

Soit, de derde Black Ops-vermelding van Treyarch is slechter dan zijn voorgangers. Black Ops 3 speelt zich af in het jaar 2065, 40 jaar na Black Ops 2.

De campagne heeft een aantal aardige gimmicks (sci fi-powers en rare mind-jacking-vaardigheden), maar ze voelt over het algemeen niet echt fris aan. Gelukkig waren er zombies. Net zoals in de voorgaande spellen is het verhaal in de zombie-modus episodisch.

10. Call of Duty: Infinite Warfare (2016)

PlayStation 4, Xbox One, Windows

Infinity Warfare is de culminatie van een aantal jaren waarin Call of Dutyontwikkelaars steeds gekkere, futuristische toestanden in de games staken. Het ging een ​​beetje te ver. Infinite Warfare was het keerpunt voor de futuristische Call of Duty-games: overdreven in elk opzicht, van hondengevechten in een spacejet tot zero gravity shootouts.

Ondanks dat heeft Call of Duty: Infinite Warfare een van de beste campagnes in de hele serie. En dat houdt het net in de top 10.

9. Call of Duty: Modern Warfare 3 (2011)

PlayStation 3, Wii, Xbox 360, Windows, OS X, Xbox One (backwards compatible)

Hoe volg je in de voetsporen van twee van de meest geliefde en geprezen shooters aller tijden? Modern Warfare 3 miste de seismische impact van zijn voorgangers, maar als game is er niet echt iets mis mee.

Modern Warfare 3 rondt het steeds bombastischer verhaal van de MW-reeks af met enkele briljante missies – de rollende zandstorm in Return To Sender is Modern Warfare op zijn chaotisch best. Oké, de multiplayer focuste op tweaks in plaats van grote innovaties. De campagne zit wel vol spannende momenten, en ze is gestroomlijnd en intens – plus meer consistent dan die in Modern Warfare 2.

8. Call of Duty 2 (2005)

Xbox 360, Windows, OS X, Xbox One (backwards compatible)

Toen Call of Duty 2 in 2005 uitkwam, verbaasde het met oogverblindende graphics en realisme. Zelfs na al die tijd blijft het een van de absoluut beste games die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog. Call of Duty 2 nam alles over Call of Duty 1 en maakte het nog beter. De single player-campagne was aangrijpend en bood meer een uitdaging voor de speler. En hoewel multiplayer lang niet zo uitgewerkt was als nu, met killstreaks en dergelijke, was het nog steeds een knaller.

7. Call of Duty: WW2 (2017)

PlayStation 4, Xbox One, Windows

Call of Duty: WW2 gaat terug naar de wortels van de franchise: de Tweede Wereldoorlog. In het spel volgt de speler de veldslagen die de geallieerden uitvochten in West-Europa, waaronder ook de Slag bij Normandië en de Slag om de Ardennen.

Het leek misschien vreemd voor Call of Duty om terug te keren naar de Tweede Wereldoorlog na de sci fi-thema’s van de releases voor WW2, maar het werkt. De reset van alle toekomstige tech brengt de serie terug naar zijn roots en werkt min of meer als een reboot.

De single-speler lijdt een beetje in de openingshelft, maar voor het grootste deel zit het wel goed. Het is de multiplayer die van WW2 een toptitel maakt.

WW2 heeft een coöperatieve gamemodus voor zombies, met een eigen originele verhaallijn die losstaat van de campagne. Nazi Zombies speelt zich ook af tijdens de Tweede Wereldoorlog, wanneer het Derde Rijk een wanhopige poging doet om het tij van de oorlog te keren door het creëren van een leger zombies.

6. Call of Duty: Advanced Warfare (2014)

PlayStation 4, Xbox One, Windows, PlayStation 3, Xbox 360

Na het teleurstellende Ghosts, was Call of Duty: Advanced Warfare een koerscorrectie voor de serie. Advanced Warfare introduceerde het nabije toekomst-tijdsframe in de reeks. Het was, alles in acht genomen, een fantastisch debuut in de serie voor maker Sledgehammer.

Advanced Warfare zat boordevol nieuwe gameplay-elementen, met personages in sportieve exosuits die voor de eerste keer mid air jumps deden. Er was ook een zware dosis star power in de single player-campagne met acteur Kevin Spacey en Jonathan Irons en de Zombies-modus zag John Malkovich en Bill Paxton opdraven.

5. Call of Duty: Black Ops 2 (2012)

PlayStation 3, Wii U, Xbox 360, Windows, Xbox One (backwards compatible)

Call of Duty: Black Ops 2 is het vervolg op Call of Duty: Black Ops, dat zich vooral in de Koude Oorlog afspeelt. Black Ops 2 speelt zich af in de jaren 80, maar ook in 2025. In deze futuristische setting woedt een oorlog tussen de Verenigde Staten en China over het bezit van zeldzame grondstoffen. In de missies die tijdens de Koude Oorlog afspelen wordt de oorzaak en de opbouw naar de oorlog uitgelegd.

In de Black Ops-trilogie doet maker Treyarch al eens graag raar, en zo is Call of Duty: Black Ops 2 de eerste – en tot nu het toe enige als we ons niet vergissen – CoD-experiment met meerdere eindes. Het uitvoeren van Strike Force-missies en het vervullen van bepaalde doelen in de hoofdniveaus verandert de richting van het verhaal drastisch, voegt diepte toe en een reden om terug naar het spel te blijven grijpen.

Er was ook de introductie in multiplayer van het het Pick 10-systeem, dat, een acquired taste is: niet iedereen is er even enthousiast over. En net zoals in de vorige twee Call of Duty-spellen ontwikkeld door Treyarch, bevat Black Ops 2 ook een zombie-modus.

Black Ops 2 is – in afwachting van Black Ops 4 – het jongste spel met de hoogste notering uit de Call of Duty-reeks in deze lijst. En het is ondertussen ook al zes jaar oud.

4. Call of Duty: World at War (2008)

PlayStation 3, PlayStation 2, Xbox 360, Wii, Windows, Xbox One (backwards compatible)

Call of Duty: World at War blijft om één grote reden baanbrekend: het introduceerde Nazi Zombies en daarmee de blauwdruk voor een van de meest duurzame modi van Call of Duty-games.

World at War zag Call of Duty terugkeren naar de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal spitst zich toe op het oostfront en de strijd in de Stille Oceaan: de Pacifische oorlog. Het is een spannend, claustrofobisch en verslavend spel. De online battlegrounds zijn niet helemaal vergelijkbaar met de pittige gevechten van Modern Warfare, maar ze introduceerden wel de Dog killstreak. Dat – plus de zombies uiteraard – alleen al maakt het spel de moeite waard.

World at War was de laatste poging van de serie in een ​​setting uit de Tweede Wereldoorlog tot Call of Duty: WW2 uit 2017.

3. Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009)

PlayStation 3, Xbox 360, Windows, OS X, Xbox One (backwards compatible)

Modern Warfare 2 is het zesde deel in de Call of Duty-serie en, qua verhaal, een vervolg op Call of Duty 4: Modern Warfare. Call of Duty: Modern Warfare 2 slaagde erin de grote schoenen van z’n voorganger te vullen, en het cementeerde Call of Duty als de te evenaren FPS-reeks in die tijd.

De game zal ook de geschiedenis ingaan door de heisa rond de omstreden ‘No Russian’-missie waarbij spelers deelnamen aan een terroristische aanslag op een burgerluchthaven.

Er is in Modern Warfare 2, in tegenstelling tot zijn voorganger, een mogelijkheid om coöperatief te spelen in een spelmodus die apart staat van de single- en multiplayer. In Special Ops speel je met met maximum 2 spelers door missies die variëren in speelduur van 1 tot 15 minuten. Special Ops bevat in totaal 23 missies.

2. Call of Duty: Black Ops (2010)

PlayStation 3, Wii, Xbox 360, Windows, OS X, Xbox One (backwards compatible)

Call of Duty: Black Ops is het zevende deel in de Call of Duty-serie en het derde deel in de serie dat werd ontwikkeld door Treyarch, na Call of Duty 3 en Call of Duty: World at War. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk tijdens de Koude Oorlog af in Vietnam, Cuba, Zuid-Amerika, Laos en het Oeral-gebergte in Rusland.

Call of Duty: Black Ops is doldwaze fun en het introduceerde multiplayermodi die nog steeds de moeite zijn. Er was ook de introductie van Gun Game – waarbij elke kill je dwingt om een ​​ander wapen te gebruiken. Net als in de vorige door Treyarch ontwikkelde Call of Duty-game, Call of Duty: World at War, was er ook een zombie-modus.

Ook dik oké was de soundtrack, met muziek van The Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival, Eminem en Avenged Sevenfold.

1. Call of Duty 4: Modern Warfare (2007, remaster 2016)

PlayStation 4, PlayStation 3, Wii, Xbox 360, Windows, OS X, Xbox One

Call of Duty 4: Modern Warfare blijft voorlopig het hoogtepunt van de serie. Een openbaring bij de release in 2007 en een onbetwistbare klassieker nu, is deze game nog altijd de benchmark waaraan elke nieuwe Call of Duty wordt afgetoetst.

Naast revolutionaire multiplayer (vooral op consoles) en briljant map-ontwerp is er de ongeëvenaarde campagne. Barstensvol met onvergetelijke missies – Death From Above, All Ghillied Up, Charlie Do not Surf om er maar een paar te noemen – blijft die het beste oorlogsverhaal dat de serie ooit heeft verteld. Call of Duty 4: Modern Warfare was destijds ook de eerste Call of Duty die zich niet tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt, maar in het heden, in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Rusland.

De 2016 remaster, die Call of Duty 4: Modern Warfare naar de PlayStation 4 en de Xbox One bracht, verbetert alleen maar op al die dingen, en kreeg een visuele update die hem net zo knap maakte als Infinite Warfare, waarmee het in eerste instantie als bundel zat. Ondertussen is het spel ook als stand-alone uitgebracht.

Als je maar één Call of Duty speelt, zorg er dan voor dat het deze is.

Kijk hoe de Call of Duty-games zijn veranderd in 15 jaar:

Meer
Lees meer...