Premier Sophie Wilmès (MR) heeft de werkgroep GEES bekend gemaakt die de exitstrategie uit de coronacrisis moet uittekenen. Concreet gaat het dus om het afbouwen van de coronamaatregelen. Viroloog Erika Vlieghe zal de werkgroep leiden. Ook viroloog Marc Van Ranst en interfederaal woordvoerder Emmanuel André zitten in de werkgroep.
Op 27 maart besliste de Nationale Veiligheidsraad om de strenge coronamaatregelen nog zeker tot 19 april aan te houden, wellicht met een verlenging tot 3 mei. Vorige week verklaarde premier Sophie Wilmès (MR) al dat er een groep van experts zou aangesteld worden met de opdracht om de afbouw van die maatregelen op een strategische manier in goede banen te leiden. De leden moeten “op een technische manier werken aan de graduele ontsluiting van ons land op basis van hun expertise, met name op epidemiologisch vlak. Ook de economische en sociale aspecten van deze overgangsperiode zullen worden besproken”, aldus Wilmès.
Wellicht vanaf 3 mei
Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten aan het UZ Antwerpen, zal de GEES voorzitten. Vlieghe wees er in het VRT-praatprogramma De Afspraak op dat het nog te vroeg is om de maatregelen meteen los te laten. Bovendien liet ze verstaan dat ook 19 april momenteel nog erg vroeg lijkt, wellicht zal er begin mei dus sprake zijn van een versoepeling van de coronamaatregelen. “En dan zullen we een nieuwe reflectie moeten maken”, zegt Vlieghe. Bovendien zullen de maatregelen slechts gradueel afgebouwd worden.
De GEES bestaat verder uit interfederaal woordvoerder Emmanuel André, juriste Inge Bernaerts, professor economie aan de ULB Mathias Dewatripont, ULB-onderzoeker Marius Gilbert, biostatisticus Niel Hens, Céline Nieuwenhuys van de Federatie van de Bicommunautaire Maatschappelijke Diensten, voormalig bpost-topman Johnny Thijs, KU Leuven-viroloog Marc Van Ranst en Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België.
Wilmès wil “collectieve intelligentie” inzetten
Concreet zal deze werkgroep dus analyses maken en de regering adviseren. “De werkgroep zal uiteraard ook vrij zijn om zijn standpunten te onderbouwen door de dialoog aan te gaan met academici, economen of aanverwante experts”, voegt Wilmès nog toe in een persbericht.
“Ik ben een groot voorstander van collectieve intelligentie, vooral in een ongekende crisis als deze. Er is veel expertise, kennis en talent in ons land. De bundeling daarvan is de vitale stuwkracht die de politiek moet begeleiden in de beslissingen die ze neemt. We weten dat de aanpak van deze overgangsperiode bepalend zal zijn in het voorkomen van een heropflakkering van de epidemie. We nemen dat heel serieus. Daarom bereiden we er ons nu op voor.”
Deense of Oostenrijkse scenario’s?
In Oostenrijk en Denemarken worden de maatregelen nu al versoepeld. Epidemioloog Pierre Van Damme zegt aan de VRT dat dat bij ons nog niet aan de orde is. Er is wel sprake van minder ziekenhuisopnamen door het coronavirus in België, maar of de trend aanhoudt, moet tijdens de volgende dagen nog blijken. “Voorlopig blijven we natuurlijk alle maatregelen handhaven. We moeten de bevolking daarbij duidelijk maken dat het allemaal zin gehad heeft”, zegt Van Damme.
Immuniteitstesten
Momenteel voeren experten in ons land studies uit om na te gaan hoe dat exitscenario er concreet zal uitzien. Het is de bedoeling om in kaart te brengen hoeveel mensen er immuun zijn tegen de ziekte. “Als we zien dat dat vooral bij kinderen is, kunnen bijvoorbeeld in eerste instantie de scholen geleidelijk weer open gaan”, zegt Van Damme.
“Maar het dagelijks monitoren van de infectie, wat we meer en meer gaan doen met te testen, moet ons daarin begeleiden. We willen niet dat we plots die maatregelen loslaten, waarna dan blijkt dat we twee weken nadien opnieuw met dezelfde problemen zitten op niveau van ziekenhuiscapaciteit”, zegt Van Damme nog.