WhatsApp: wie nieuw privacybeleid niet goedkeurt, kan geen berichten meer lezen of sturen

WhatsApp past op 15 mei z’n privacybeleid aan. Die verandering heeft al voor heel wat commotie gezorgd, want die heeft voor gebruikers serieuze gevolgen. Zo zullen gebruikers die de voorwaarden niet goedkeuren, geen berichten meer kunnen lezen of versturen. Ze krijgen wel nog meldingen en kunnen telefoontjes opnemen.

WhatsApp-gebruikers die voor 15 mei de nieuwe gebruiksvoorwaarden niet geaccepteerd hebben, zullen geen berichten meer kunnen sturen of lezen. Dat heeft het bedrijf via de FAQ-sectie op z’n website bekendgemaakt. Dat nieuwe privacybeleid houdt onder andere in dat WhatsApp bepaalde gegevens kan delen met moederbedrijf Facebook. Het gaat enkel om de gegevens van gebruikers die met bedrijven in contact staan.

Inactieve accounts

WhatsApp liet begin dit jaar weten dat het z’n privacybeleid zou aanpassen. Die mededeling werd niet al te goed onthaald. Een massa gebruikers schakelde onmiddellijk over naar Signal, terwijl er eigenlijk niet echt veel zou veranderen voor Europeanen.

WhatsApp mag namelijk de gegevens van Europese gebruikers enkel binnen Europa delen. Aangezien Facebook een Amerikaans bedrijf is, mag WhatsApp daar dus geen gegevens mee delen.

Uitgesteld

Zo’n twee weken later maakte het bedrijf bekend dat de aanpassing van het beleid uitgesteld zou worden. De veranderingen zouden normaal ingegaan zijn op 8 februari, maar zijn verplaatst naar 15 mei. Gebruikers die dan de nieuwe voorwaarden niet goedgekeurd hebben, zullen als inactieve accounts behandeld worden.

Inactieve accounts

Zulke inactieve accounts worden vier maanden lang op een soort van slaapstand gezet. Die vier maanden krijgen gebruikers wel nog meldingen, en kunnen ze telefoontjes opnemen. Maar berichten lezen en versturen, lukt niet meer. Na die vier maanden verwijdert WhatsApp de profielen. Tenzij ze toch akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden van de app.

Meer
Lees meer...