Zelensky wilde “boodschap van vrede” brengen tijdens finale WK voetbal, maar FIFA weigert

Zondag is het tijd voor de finale van het WK voetbal in Qatar. Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne, wilde tijdens die finale aan de miljoenen kijkers een “boodschap van vrede” brengen. Maar daar heeft de FIFA nu een stokje voor gestoken.

Het WK voetbal is bijna voorbij en heeft al voor heel wat ophef gezorgd. Helemaal aan het begin van het toernooi besloot de internationale voetbalbond FIFA zo dat kapiteins niet mochten spelen met de ‘One Love’-band en ook de Belgische uitshirts (die uiteindelijk nooit gebruikt moesten worden) werden door de organisatie geweigerd. En nu laat de FIFA opnieuw van zich horen.

“Boodschap van vrede”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wilde een videoboodschap sturen die getoond kon worden voor het startshot in de finale tussen Argentinië en Frankrijk gegeven werd. In de video zou Zelensky “een boodschap van vrede” brengen. De Oekraïense president deed dit eerder al tijdens de Grammy’s en op het filmfestival van Cannes. Maar zijn toespraak tijdens de finale van het WK zal niet doorgaan, zo weten bronnen van CNN.

“We hoopten dat FIFA z’n platform zou willen gebruiken voor een goed doel”, liet de bron weten. Maar de FIFA houdt vol dat het geen politieke statements wil maken. Een reden die het eerder ook al gaf voor het weigeren van de ‘One Love’-banden. Zonder het specifiek over de vraag van Zelensky te hebben sprak FIFA-baas Gianni Infantino eerder vandaag nog over hoe sommige “politieke statements” geweigerd werden.

“We zijn een wereldwijde organisatie en willen niemand discrimineren”, klonk het bij Infantino. “We steunen waarden, mensenrechten en de waarden van iedereen op het WK. De miljarden fans die thuis kijken hebben hun eigen problemen. Ze willen gewoon 90 of 120 minuten voetbal kijken zonder ergens anders aan te denken. Ze willen gewoon een moment van vreugde beleven. We moeten ze een moment gunnen waarop ze hun problemen kunnen vergeten en kunnen genieten van voetbal.”

Meer
Lees meer...