Dit is volgens de FIFA de reden waarom de “LOVE” op Belgische uitshirts verboden is

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) kwam maandag met een verrassend bericht. Ons land zou namelijk door de FIFA verplicht geweest zijn om het woord “LOVE” aan de binnenzijde van de kraag van de nieuwe uitshirts van de Rode Duivels met een sticker te bedekken. Nu blijkt dat verbod echter los te staan van de verboden One Love-armbanden, maar te maken zou hebben met sponsor Tomorrowland.

Het grote WK-nieuws van maandag was de beslissing van de wereldvoetbalbond FIFA om de One Love-kapiteinsarmbanden die zeven Europese landen wilden dragen te verbieden. Die dienen als symbolisch statement tegen “alle vormen van discriminatie”, maar bevatten regenboogkleuren. Daardoor zijn ze uiteraard een doorn in het oog van Qatar en zijn homofobe wetgeving. Wie toch zo’n band zou dragen, riskeerde een gele kaart. Zo liet de FIFA maandag weten. Vervolgens besloten de betrokken landen hun actie in te trekken.

Tomorrowland

Kort daarop volgde het nieuws dat ook de “LOVE” op de uitshirts van de Rode Duivels niet toegelaten wordt door de FIFA. Die opvallende uitrusting kwam tot stand in samenwerking met muziekfestival Tomorrowland. “De Rode Duivels en de betrokken partners willen zo tijdens deze woelige periode op een positieve en ludieke manier tot ‘LOVE’ oproepen”, zei de KBVB bij de voorstelling van dit nieuwe tenue. Om die boodschap kracht bij te zetten, werd het woord “LOVE” aan de binnenzijde van de kraag gedrukt met het logo van Tomorrowland als O.

En juist dat laatste blijkt nu het officiële probleem te zijn. Doordat het ook hier gaat om het woord “Love” zagen velen meteen een vergelijking met de One Love-armbanden, maar daar heeft de aanpassing van het uitshirt van de Rode Duivels dus blijkbaar niets mee te maken. Volgens Sporza maakt FIFA er wel een probleem van dat er door het logo van Tomorrowland een sponsor zichtbaar is die geen officiële partner is van het WK in Qatar.

Opwarmingsshirt

De KBVB zou daarvan al enige tijd op de hoogte zijn en voerde de aanpassing aan de shirts dan ook nog voor de start van het wereldkampioenschap voetbal uit. In de praktijk zal die aanpassing in de groepsfase geen verschil uitmaken. Zowel tegen Canada, Marokko als Kroatië spelen de Belgen met zijn rode thuistenue.

Voor de opwarming moet de KBVB echter wel op zoek naar een alternatief. Het kleurrijke shirt dat daarvoor was ontworpen, is namelijk ook verboden door de link met Tomorrowland. De KBVB had hiervoor nog gehoopt op een uitzondering, maar kreeg die niet. België zal zijn opwarming dus afwerken in een neutrale witte uitrusting.

Meer
Lees meer...