FIFA verbiedt nu ook “LOVE” op uitshirt van Rode Duivels tijdens WK voetbal in Qatar

Ondanks alle loze beloftes vooraf lijkt de FIFA bij de start van het wereldkampioenschap voetbal dan toch volledig te zwichten voor organisator Qatar. Daarbij moeten na alcohol en de One Love-armbanden ook de uitshirts van de Rode Duivels eraan geloven. De Wereldvoetbalbond heeft namelijk gevraagd aan de Belgische voetbalbond (KBVB) om het woord “LOVE” van die shirts te halen.

Dat de FIFA niet vies is van enige hypocrisie is geen nieuws. Toch doet de Wereldvoetbalbond er de laatste dagen alles aan om dat nog maar eens meermaals te bewijzen. Het begon eind vorige week toen Qatar ineens zijn beslissing om de verkoop van alcohol in de stadions van het wereldkampioenschap voetbal toe te staan, terugdraaide. Die beslissing was best opmerkelijk omdat Budweiser een van de hoofdsponsors is van het toernooi en al miljoenen liters bier had getransporteerd naar het kleine Arabische landje.

Het volgende dat eraan moest geloven, waren de One Love-kapiteinsarmbanden die zeven Europese landen wilden dragen. Die dienen als symbolisch statement tegen “alle vormen van discriminatie”, maar bevatten regenboogkleuren. Daardoor zijn ze uiteraard een doorn in het oog van Qatar en zijn homofobe wetgeving. Wie toch zo’n band zou dragen, riskeerde een gele kaart. Zo liet de FIFA maandag weten. Vervolgens besloten de betrokken landen hun actie in te trekken.

Sticker op “LOVE”

En nu blijkt de FIFA het ook gemunt te hebben op de uitshirts van de Rode Duivels. Die opvallende uitrusting kwam tot stand in samenwerking met muziekfestival Tomorrowland. “De Rode Duivels en de betrokken partners willen zo tijdens deze woelige periode op een positieve en ludieke manier tot ‘LOVE’ oproepen”, zei de KBVB bij de voorstelling van dit nieuwe tenue. Om die boodschap kracht bij te zetten, werd het woord “LOVE” aan de binnenzijde van de kraag gedrukt met het logo van Tomorrowland als O.

Dat woord moet nu echter afgeplakt worden met een sticker als België in zijn uitshirts wil spelen. “Het woordje ‘LOVE’ moet verdwijnen. Het is triestig, maar de FIFA laat ons geen keuze. Voor het overige blijft de uitrusting ongewijzigd”, laat Peter Bossaert, CEO van de Belgische voetbalbond, weten aan Het Nieuwsblad.

In de praktijk zal die aanpassing in de groepsfase geen verschil uitmaken. Zowel tegen Canada, Marokko als Kroatië spelen de Belgen met zijn rode thuistenue. Voor de opwarming moet de KBVB echter wel op zoek naar een alternatief. Het kleurrijke shirt dat daarvoor was ontworpen, is namelijk ook zonder uitleg ineens verboden.

Meer
Lees meer...