WK in Qatar: ‘Metro guy’ gaat viraal op TikTok

Naast alle problemen op het WK in Qatar is er ook plaats voor een aantal positieve vibes. Al sinds het begin van de groepsfase is er één persoon die viraal gaat op TikTok. En die persoon is niet Cristiano Ronaldo of Lionel Messi, maar wel ‘metro guy’. Het enige wat hij daarvoor nodig had was een fluohesje, een grote duim en de woorden “metro, this way“.

Al sinds aanvang van het WK in Qatar staat het toernooi in een slecht daglicht. Elke dag verschijnen er nieuwe verhalen waar we ons vragen kunnen bij stellen, maar af en toe is er ook plaats voor iets hartverwarmend. Een van die positieve verhalen is dat van de ‘metro guy’. Hij werd in geen tijd een van de mascottes van het WK en gaat al weken viraal op sociale media.

WK in Qatar

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is al sinds de bekendmaking van het organiserende land in december 2010 omstreden. Zo waren er toen al verdenkingen van omkoping van de stemgerechtigden, die achteraf bleken te kloppen. Daarnaast zijn er in Qatar ook tal van schendingen van de mensenrechten en kwamen al duizenden (vaak uitgebuite) gastarbeiders om het leven tijdens het bouwen van de WK-stadions.

Die negatieve sfeer hing ook de eerste week van het WK al boven het toernooi. Daar kwam ook nog eens bij dat FIFA besloot om de One Love-kapiteinsarmbanden die zeven Europese landen wilden dragen te verbieden. Daarnaast werd ook geen enkele verwijzing naar de LGBTQ+-gemeenschap aanvaard.

Positieve noot

Toch is er op het toernooi ook plaats voor enkele positieve vibes. Naast enkele leuke momenten in het publiek, zoals een Marokkaanse fan tussen de Senegalezen, zijn er ook naast het stadion leuke dingen te zien. Een van die dingen is metro man. Zijn naam is Abubakar Abbas en hij helpt de supporters op weg naar huis door hen de weg naar de metro te tonen.

Alleen doet hij dat op een nogal eentonige, maar grappige manier. Abbas zit namelijk op een verhoogde stoel met een grote handschoen waarmee hij de weg kan wijzen. Om de supporters de weg te wijzen roept hij om de zoveel seconden “metro, this way” door de megafoon. En het is dat zinnetje dat ondertussen wereldberoemd is geworden.

@arsenal_champion Metro guy again 😂 #metroguy #metro #qatar2022 #worldcup #arsenal_champion #foryoupage #metrothisway #metro #worldcup2022 #qatar2022 ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Viraal

Verschillende video’s van de man gaan ondertussen viraal op TikTok. Daarop is te zien hoe Abubakar maar al te graag meegaat in de hype en de groepen supporters entertaint met zijn uitspraken. Door zijn populariteit werd de ‘metro guy’ vorige week zelfs uitgenodigd voor de match tussen Engeland en de Verenigde Staten.

Meer
Lees meer...