Zijn fluitende vogeltjes binnenkort verleden tijd? Aantal vogels op platteland gaat drastisch achteruit

De lente is begonnen, en dan hoor je buiten steeds meer vogeltjes fluiten en zingen. Maar dat is voor toekomstige generaties misschien iets wat ze nooit meer zullen horen. In West-Europese landbouwgebieden gaat het aantal typische vogels, zoals de leeuwerik en de vink, drastisch achteruit. Dat stellen wetenschappers van het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) en het Muséum National d’Histoire Naturelle in Frankrijk.

Sinds het begin van deze eeuw is volgens de studie het aantal zangvogels op het Franse platteland al met een derde gekrompen. Amerikaanse ecologe Rachel Carson waarschuwde in het begin van de jaren 60 al dat pesticiden een schadelijke impact zouden hebben op de vogelpopulaties. Ook al komen de vogels niet rechtstreeks in contact met het toxische product, bevinden er zich wel steeds hogere concentraties in hun voedselketen.”

Woestijnen

Volgens onderzoeker Benoït Fontaine, bioloog aan het Centre d’Ecologie et des Sciences de la Conservation (Cesco) van het Muséum National d’Histoire Naturelle, is de situatie catastrofaal en worden alle vogelpopulaties getroffen. Sinds het begin van deze eeuw zijn de vogelpopulaties met gemiddeld 33 procent ingekrompen. Het hoogste percentage is te vinden bij de graspieper, die verloor tot 68 procent van zijn populatie. De patrijs zou dan weer in bepaalde regio’s volledig verdwenen zijn.

Graslanden en heggen

Door de landbouw worden de landschappen homogener en dat zou de reden voor de achteruitgang zijn. Die landschappen leiden tot de vernietiging van milieus die de activiteit van vogels en insecten stimuleren. Daarnaast worden die akkers ook veelvuldig met pesticiden bewerkt ondanks de Fransen plannen maakten om het gebruik ervan te beperken.

Het is volgens de onderzoekers nu aan de landbouw om een antwoord te vinden. Ook volksgezondheid moet zich om het probleem bekommeren maar het is toch de landbouwsector die verantwoordelijk is om een oplossing te bieden. Zo werken wetenschappers en landbouwers aan enkele alternatieve strategieën, gebaseerd op agro-ecologie en biodiversiteit. Het beter beheren van graslanden en heggen kan ook voor een gunstige invloed op de biodiversiteit zorgen.

Meer
Lees meer...