Zuid-Afrika gebruikt als eerste land coronavaccin van Johnson & Johnson en Janssen Pharmaceutica

Zuid-Afrika is als eerste land ter wereld begonnen met mensen in te enten met het coronavaccin van Johnson & Johnson en het Belgische Janssen Pharmaceutica. Dat is opvallend want dat vaccin is nog niet goedgekeurd.

Van alle Afrikaanse landen is Zuid-Afrika met voorsprong het zwaarst getroffen door de coronacrisis. Met bijna 1,5 miljoen besmettingen en 49.000 doden is het land goed voor meer dan de helft van alle gevallen en overlijdens op het continent.

De nood aan vaccins is dan ook groot in Zuid-Afrika. Die redding – of toch het begin ervan – leek vorige week nabij toen het land 1 miljoen dosissen van AstraZeneca-vaccin ontving. Maar omdat dat middel niet goed blijkt te werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus zijn al die vaccins weggegeven aan de African Union.

Lees ook: Deze symptomen wijzen op besmettelijkere Britse variant van coronavirus

Janssen Pharmaceutica

Zuid-Afrika rekent daarom nu op het coronavaccin van farmareus Johnson & Johnson dat ontwikkeld is door het Belgische dochterbedrijf Janssen Pharmaceutica. Dat middel blijkt namelijk al na één dosis een effectiviteit van 57 procent te hebben tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

“Het Janssen-vaccin beschermt voor 85 procent tegen ernstige corona. Het werkt minder goed tegen milde klachten. Het kan er dus in ieder geval voor zorgen dat het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames sterk afneemt”, zegt Glenda Gray, een van de wetenschappers die in Zuid-Afrika het onderzoek naar vaccins leidt, aan de NOS.

Er zijn voorlopig 9 miljoen dosissen van het Janssen-vaccin op weg naar Zuid-Afrika. 80.000 daarvan zijn al toegekomen, een half miljoen volgen komende maand, de rest later dit jaar. Samen met de 20 miljoen dosissen van het Pfizer vaccin die eind maart zouden geleverd worden, moet dit de basis vormen van de vaccinatiecampagne in Zuid-Afrika.

Twijfel

Dat het vaccin van Janssen nog niet officieel goedgekeurd is, zorgt voor gemengde reacties in Zuid-Afrika. In afwachting van die goedkeuring zullen de eerste spuitjes in het land gezet worden als voortzetting van een eerdere klinische studie die in Zuid-Afrika liep.

Een deel van de bevolking roemt de regering voor zijn snelle omschakeling, terwijl anderen het idee hebben dat ze als proefkonijnen gebruikt worden. Dat de coronapandemie in Zuid-Afrika zo zwaar kon toeslaan, heeft bovendien het vertrouwen in de overheid zwaar geschaad. Om de twijfel weg te proberen nemen, heeft president Cyril Ramaphosa alvast zelf het Janssen-vaccin genomen.

Lees ook: Zuid-Afrika staat na meer dan een maand opnieuw verkoop alcohol toe

Meer
Lees meer...