Zuid-Afrika staat na meer dan een maand opnieuw verkoop alcohol toe

In de strijd tegen het coronavirus kiezen de meeste landen voor een gelijkaardige aanpak. Maar toch zijn er ook verschillen. Zo voerde Zuid-Afrika al meermaals een verbod op de verkoop van alcohol in. De laatste keer was meer dan een maand geleden, maar die alcoholban wordt nu versoepeld.

De wereldwijde pandemie van het nieuwe coronavirus zorgt ervoor dat overal ter wereld maatregelen worden genomen om de verspreiding ervan tegen te gaan. De coronamaatregelen van de Zuid-Afrikaanse regering zijn echter wel heel opvallend.

Geweld door alcoholgebruik

Zuid-Afrika kent al lang een probleem met overmatig alcoholgebruik. Alcohol zorgt er niet alleen voor heel veel alcoholisme, maar ook voor enorm veel geweld. Studies hebben al meermaals aangetoond dat alcohol in Zuid-Afrika een belangrijke factor is bij misdaden zoals moord, verkrachting en aanranding.

Toen het nieuwe coronavirus het land in een greep begon te krijgen, wou de overheid er alles aan doen om zoveel mogelijk dokters en ziekenhuisbedden beschikbaar te houden voor coronapatiënten. Een logische ingreep daarbij was een verbod instellen op de verkoop van alcohol.

Dat gebeurde een eerste keer in mei vorig jaar. Toen duurde die drooglegging maar liefst negen weken. Later voerde de Zuid-Afrikaanse regering de alcoholban opnieuw tijdelijk in halverwege juli en eind december.

Einde alcoholban

Aan die huidige alcoholban komt nu een einde. Dat maakte president Cyril Ramaphosa maandag bekend in een toespraak voor de natie. Er blijven wel nog steeds strenge restricties gelden. Zo mogen alleen erkende winkels van maandag tot en met donderdag tussen 10 en 18 uur alcoholische dranken verkopen. Bars, restaurants en tavernes mogen wel iedere dag van 10 tot 22 uur alcohol verkopen.

“Nu het aantal besmettingen duidelijk is afgenomen, heeft het kabinet besloten de beperkingen gestaag te versoepelen”, zei Ramaphosa. “Deze veranderingen zijn mogelijk gemaakt door de afname van ziekenhuisopnames. Ik roep iedereen op om verantwoord te drinken. De verantwoordelijkheid voor ons allemaal wordt nu veel groter.”

Meer
Lees meer...